Playstation VR med tillbehör

Det är inget billigt nöje med virtual reality. Inte nog med att man behöver själva headsetet och en kamera, i praktiken behöver man köpa ytterligare grejer. Jag har precis fått ihop allt och tänkte tipsa om hur man förgyller sin VR-upplevelse.

Till att börja med behöver du Move-kontroller. Det är lite komiskt att både 3D och Move, två tekniker som betraktats som tillfälliga gimmickar, är absolut nödvändiga för VR. Vissa spel kräver Move, såsom Superhot VR, och i vissa som Skyrim är Move det absolut mest genuina kontrollsättet. Visst går det att spela med handkontroll men då är hela grejen med VR bara att vara en svävande kamera. Med en kontroll i vardera handen står du helt plötsligt där med svärd och sköld, eller drar och siktar med pilbåge, eller bränner iväg magi åt två håll samtidigt. Två brister finns dock med Move. Dels använder de Mini-USB till skillnad mot Micro-USB som är standard på det mesta annat numera, och dels är de onekligen inte tillräckligt precisa i alla situationer. De tenderar att driva iväg eller fladdra till ibland. Jag hoppas på en uppdaterad version som är optimerad för VR.

Sen behövs också hörlurar. Det följer ju med öronpluggar men jag har aldrig varit förtjust i dem. Hörlurarna måste framför allt passa över kanterna på headsetet. Det kan fungera med vilka hörlurar som helst, men säkrast är att du köper några som är designade för VR. Jag valde Turtle Beach Stealth 350VR, som fanns till ett överkomligt pris. Det är ganska plastiga lurar men de sitter lätt och skönt, och ljudet är utmärkt. När man ser på VR-videor märks det tydligt hur precist ljudet kan röra sig i rummet, vilket är minst lika viktigt för inlevelsen som bilden.

Med headsetet, hörlurar, en Dualshock eller två och två Move-kontroller blir det snabbt kaos framför tv:n. Länge fick headsetet bara ligga på ett bord. Lyckligtvis finns lösningar även på detta. Det finns en rad olika kompakta ställ, med eller utan inbyggd laddning. Många går dock inte att beställa till Sverige av någon anledning, så till slut blev det en Speedlink Vready 4-in-1 Charging Station. Den här grejen är modulär så att du kan utelämna det separata stativet för headsetet eller hängaren för hörlurarna om du vill. Trots en enkel konstruktion är den väldigt stabil med allt upphängt. Move-kontrollerna står i varsin laddningsdocka och två Dualshocks går att klämma in i varsin kontakt. Det är möjligen den biten som känns opålitlig, det är svårt att avgöra när de faktiskt sitter rätt. Men laddar gör de i alla fall. VR-headsetet hänger från ovansidan så det bör inte vara någon risk att skrapa linserna. Det som saknas är någonstans att linda upp själva kabeln till headsetet. Eftersom den är ganska grov fungerar det inte bra att hänga den vid hörlurarna.

De här grejerna har några respektive brister, men överlag fungerar de bra. Och framför allt gör de VR-upplevelsen ytterligare lite bättre. Det är värt en del. Nästa investering lär dock bli betydligt större. Jag skulle behöva ett större vardagsrum …

psvr_tillbehör

Lämna ett svar