Pokemon Go tappar fart

Jag är inte helt överens med hur Pokemon Go har fungerat sedan generation fyra började portioneras ut. Förra året fick vi också generation tre i vågor, tills nästan alla var på plats. Det blev en del regionsexklusiva och några specialare som Nincada/Shedinja som dykt upp nyligen, men det fanns ändå en hel del olika att leta efter. Problemet med generation fyra är att det är väldigt uppsplittrat och den ursprungliga metoden att promenera runt och leta är nästan meningslös. Vi fick de tre typiska startalternativen och deras utvecklingar samt en handfull andra, mer menlösa normaltyper. Och så släpptes en rad utvecklingar från tidigare generationer, men där kräver alla en Sinnoh Stone. De första veckorna fick man en per vecka och det kändes nästan lagom. Visst, det skulle ta elva veckor att mata sig igenom alla men då har man ett regelbundet mål att fokusera på med lagom fördelning.

Men det är för många som kräver någon sorts specialmetod nu. Shinx finns enbart i räder och man behöver minst 125 såna godisar för att utveckla den, och Buizel är extremt ovanlig utanför räder. Riolu (som blir fanfavoriten Lucario) går bara att hitta i 10-kilometersägg och de är ovanliga till att börja med. Vi fick göra en massa specialuppdrag över Halloween för att få Spiritomb. Den nya Meltan finns i teorin tillgänglig i en annan serie uppdrag men det är mest en försmak, för att få användbara mängder behöver du exportera dem från Let’s Go-spelen. Utöver Heracross, Torkoal, Relicanth, Tropius och Illumise som aldrig varit tillgängliga i Sverige tillkom tre nya: Chatot, Carnivine och Pachirisu, där den sista känns särskilt orättvis då den finns i Kanada, Ryssland och Alaska men inte i norra Sverige. Sen har vi Spinda och Nincada som bara finns som bonus för specifika uppdrag. Jag kan också tänka mig att det nya duellsystemet lär ha någon specialbonus – om inte annat verkar det bli ett nytt sätt att skaffa Sinnoh Stone.

Det här tillsammans med att det inte har släppts några nya ”ordinarie” Pokemon på ett tag gör att det känns meningslöst att bara promenera. Visst, jag får (sakta) mer godis till min Shinx och i teorin kan jag kläcka något kul efter 10 kilometer men i praktiken kan det lika gärna vara en jävla Larvitar (som vi precis hade ytterligare två dagar på oss att samla massor av – jag har tio användbara Tyranitar nu). I räderna är det just nu den oanvändbara Cresselia som går att hitta, så de enda räderna som faktiskt kan tillföra något är ettor, för Shinx eller Buizel om man har tur. I övrigt är det mest ett evigt kollande efter shinies bland Pokemon som annars är ointressanta.

Så just nu känns det mindre motiverat, och det skulle behövas något kul för att motivera mig att ge mig ut i snön. Om det åtminstone skulle gå snabbare att kläcka ägg så skulle det kännas mer motiverande, men då skulle de å andra sidan inte sälja lika många kläckare …

Lämna ett svar