Powermaster Optimus kommer tillbaka

Takara och Hasbro fortsätter att utveckla och uppdatera sin historia. Efter en lång rad välkomna återvändanden i Combiner Wars (som gav oss kompletta team av Constructicons, Protectobots, Combaticons, Aerialbots och Stunticons) så fortsätter serien med Titan Returns, som är en återgång till ett koncept från sent åttiotal. Minnesgoda Transformers-fans kommer ihåg Headmasters, Targetmasters och Powermasters, där små figurer (oftast människor med cyborgmodifikationer) förvandlades till huvuden, vapen eller ”motorer” för de ordinarie robotarna. Eftersom serietidningen, åtminstone i Sverige, kom igång senare än tv-serien så fokuserade den också mer på de senare figurerna. ”Klassiska” G1 överstökades på en halvsäsong 1987 och från och med 1989 var det inte längre Optimus Prime som var chef utan Powermaster Optimus Prime, som sedan fortsatte de sista tre åren. Det var också den Optimus-leksak jag hade, efter att en äldre kompis sålt bort sina grejer.

pm_optimus

Den nya Powermaster Optimus Prime är en modifiering av Ultra Magnus som släpptes i Combiner Wars-serien, men uppriktigt sagt har jag svårt att se likheterna. Numera återanvänds delar på ett väldigt smart sätt och alla väsentliga beståndsdelar ser genuint Optimusiga ut. Det enda som egentligen stör är de ihåliga kroppsdelarna, som är standard för vanliga konsumentfigurer numera. Men jag tänker inte vara ett ”sånt” fan och gnälla över det. Sisådär 25 års leksaksutveckling gör verkligen skillnad. Det här ser ut att bli en utmärkt uppgradering av den Optimus jag minns bäst, och han har en given plats i Transformers-hyllan.

Trots evig nostalgihype är det här faktiskt den första gången som företagen är inne och nosar på den här senare delen av historien. Det är kanske en naturlig del av utvecklingen och lyckligtvis går det inte att veva om original-Optimus, Bumblebee och Ironhide i all oändlighet. Förutom PM OP kommer Titanmasters också att ge oss udda typer som Skullcruncher (ursprungligen en lila-grön alligator), den evigt efterlängtade Blaster som äntligen slipper vara en Soundwave-kopia och istället får en egen bergsprängar-form, och så inte minst Fortress Maximus! Jag borde vara mer hypad över Fortress Maximus, som ska vara en modifiering av Metroplex som i sin tur var snäppet längre än original-Max och därmed den längsta Transformern någonsin. Men han kommer också att bli riktigt dyr, och då är frågan om jag inte nöjer mig med nostalgin i mitt original. Sen finns det en möjlighet att de gör en ny Scorponok, och det vore en annan sak. Kommer båda så måste jag ha båda. Även där var de betydligt mer relevanta för mig som ledare än typ Optimus mot Megatron.

Lämna ett svar