Protectobots återkomst

De senaste dryga tio åren har Hasbro formligen dränkt Transformers-fans i nostalgitrippar. Visst, det har kommit lite märkliga grejer baserade på filmerna och en massa billigt krafs, men också en stabil rad av nytolkningar i form av Classics-serien och dess uppföljare, för att inte tala om Masterpiece-linjen. Vi trodde däremot aldrig att vi skulle få se combiners igen. Combiners-serien i original-Transformers kom ursprungligen från japanska Scramble City och var en uppsättning figurer som allihop kunde koppla sig till en central ledare för att skapa en femdubbelt stor ”gestalt”. Att samla ihop de här var bökigt redan på 80-talet när veckopengen inte riktigt räckte till, men de skapade några av seriens mest minnesvärda team. Under åren kom det enstaka fristående figurer som Silverbolt och Onslaught, men kombineringskonceptet kändes omöjligt. Det släpptes några varianter under Energon-eran men trots att det fanns en del inspiration från originalen var det ganska taffligt genomfört, vilket även gällde Bruticus från Fall of Cybertron.

På sistone har dock Hasbro arbetat nära med serieskaparna IDW. Kanske lite väl nära, för numera känns det som att serien återigen är en förtäckt reklamkampanj för aktuella leksaker. Hur som helst lanserades historien Combiner Wars och helt plötsligt ska alla kombineras så mycket det bara går. Scramble City-tekniken har återskapats i modern form och det senaste året har vi fått Superion, Menasor och nu Defensor. Jag hoppade över de båda första men kunde förstås inte låta bli Defensor. Centralfiguren Hot Spot var min tredje Transformer någonsin och att sätta ihop original-Defensor var ett av mina främsta mål när jag återvände till franchisen.

Energon-combiners led, förutom hysteriska färger, av att samtliga team hade två av varje arm/benmodell i två olika färger, vilket gjorde det omöjligt att få med alla originalfigurer. Den här gången har Hasbro tänkt till. De återanvänder fortfarande grunddesigner, men ändrar på detaljerna och huvuden och skapar på så sätt flera unika figurer på ett enkelt sätt. Har man redan köpt Superion och Menasor så är det därför egentligen bara två helt nya Transformers i det här gänget, men det problemet slipper i alla fall jag. Låt oss ta en titt på de moderna Protectobots!

protectobots_hotspot
Hot Spot
Min gamla favvo har funnits i kulisserna länge, men han var aldrig känd nog att få stå i rampljuset. Han fick – nästan – låna Optimus Primes form från Robots in Disguise år 2000, men den utgåvan släpptes aldrig. Det har senare släppts diverse mindre repaints av Optimus som Hot Spot, och han blev också en tredje repaint av den utmärkta Classics Inferno, men det här är första gången på 29 år som Hot Spot har haft en egen, exklusiv design. Och den är utmärkt! Hans klassiska babyblå och svarta färgsättning är lika elegant som någonsin. Det jag möjligen stör mig på är att huvudet är blått (som tv-serien) istället för svart (som originalleksaken), men jag har nog slutat bry mig tillräckligt mycket för att måla om honom. En teknisk brist är att hans knän är lite slappa, men i övrigt är detta en väldigt imponerande nytolkning.

protectobots_rook
Rook
Låt oss få honom överstökad på en gång. Protectobots inkluderade ursprungligen Groove, en hippierobot som förvandlades till polismotorcykel. Någonstans bestämde man sig för att vara mer ”realistisk” och Groove är numera mycket riktigt en motorcykel, men i betydligt mindre skala, som går att förvandla till en extra bröstplåt åt Defensor. Hans ersättare som ben är Rook, en nykomling och alltså i mina ögon en oönskad wannabe. Det är en ganska ordinär, fyrkantig robot som blir en ordinär, fyrkantig SWAT-truck. Han duger och jag hade kunnat leva med honom, men precis efter att jag hade beställt det här gänget utannonserades att Takaras version av Defensor kommer att inkludera en alldeles nygjord Groove i rätt skala. Jag hoppas innerligt att det kommer att gå att köpa honom separat så jag kan göra mig av med Rook.

protectobots_streetwise
Streetwise
Polisbilen Streetwise var en annan gammal favorit och jag byggde faktiskt en egen version av honom häromåret. Den här versionen bygger på Dead End från Menasor-gänget, men är ordentligt omdesignad till en Nissan-liknande modell, vilket är kul med tanke på att originalet var en Datsun. Ännu mer ironi är det att Streetwise framöver i sin tur kommer att målas om som Prowl och Smokescreen – två andra gamla Datsun-figurer. Det här är i alla fall en välgjord figur som dessutom har en lite mer gräddfärgad färgton, precis som originalet. Eftersom jag byggde ett eget är jag också väldigt välbekant med hans huvud, och detta är strålande.

protectobots_firstaid
First Aid
Den pacifistiske First Aid var alltid andravalet efter den klassiska Ratchet, men jag gillade honom. Hans väldigt omänskliga ansikte var en intressant kontrast till hans personlighet. Den här modellen användes först i Menasor som Off Road, men fungerar utmärkt som ambulans. Den lite otympliga motorhuven bakom huvudet påminner om originalfiguren och de klumpiga benen likaså.

protectobots_blades
Blades
Slutligen har vi Blades, en helikopter. I det här räddningsteamet var den smått psykotiske närstridskrigaren Blades alltid lite malplacerad. Han kan tyvärr inte hålla sina robotblad i händerna, men annars är detta en utmärkt tolkning, och betydligt mer rätt än alternativversionen Alpha Bravo som av någon anledning placerades i Superion. Färgerna är också perfekta, och nu kan jag med gott samvete sälja bort den överdimensionerade figuren som släpptes tidigare i Classics-serien.

Med relativt enkla grepp förvandlas de fyra lagmedlemmarna till armar eller ben. Officiellt ska Rook vara en arm, men sånt tjafs kommer inte på fråga – får jag inte Groove så ska i alla fall First Aid få vara en arm. Hot Spot är lite mer invecklad, bokstavligen. Den stora ryggsäcken vecklas ut och vänds sedan ihop runt hela torson för att hålla ihop det hela och placera Defensors huvud längst upp. När man väl hänger på armar och ben sitter de solitt, men kopplingen är stabilare än de små piggar som ska hålla ihop Hot Spot. Det är därför ganska lätt att lossa på honom, så viss varsamhet krävs.

protectobots_defensor01
Defensor är en imponerande figur. Som de gamla originalen lyckas han skapa en sammanhängande design av fem helt olika figurer, och han är väldigt detaljerad. Jag gillar verkligen hur den gamla silver/rödrandiga dekoren lyfts fram. Defensor är också väldigt poserbar, även om han tenderar att luta sig framåt en aning. De separata figurerna är rätt ihåliga och lätta, men i kombinerad form är tyngden helt okej och i efterhand hade nog stabiliteten försämrats av mer solida delar.

Jag har svårt att tänka mig att Protectobots kommer att släppas i Sverige, med tanke på att BR och Toys ’r Us har exklusivitet på de första teamen och verkar ha bestämt sig att utplåna deras chanser med sanslösa priser. Jag importerade min Defensor via BigBadToyStore, som tyvärr har blivit väldigt dyra med sin frakt och den ofrånkomliga tullen. Förutom irritationen kring Rook är dock det här en fantastisk Transformer som för mig personligen är späckad med nostalgi. Superion och Menasor får jag låta bli, och jag kommer troligen inte heller att skaffa Bruticus även om han är en större favorit. Men fortsätter Hasbro så här och ger oss en Predaking så kommer de att ha mina pengar dag ett, lita på det!

protectobots_defensor02

Lämna ett svar