Retrosommaren 2022

Är det bara jag som ser fram emot en pixelfest den här sommaren? Det släpps ett gäng retrosamlingar och nya retroinspirerade spel snart, och jag försöker lista ut hur jag ska hinna med alla.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge är ett helt nytt beat’em up med pixelgrafik inspirerad av tv-serien, med sex spelbara karaktärer. Jag hade för mig att det skulle släppas i juni men det var kanske önsketänkande. Senare i år kommer även samlingen med i princip alla klassiska Turtles-spel, Teenage Mutant Ninja Turtles: Cowabunga Collection.

Pocky & Rocky Reshrined är ett nytt spel i serien av klassiska utvecklarna Natsume, och ett detaljerat pixelspel med uppdaterad SNES-grafik på samma sätt som Wild Guns Reloaded och The Ninja Saviors: Return of Warriors. Pocky & Rocky släpps 24 juni.

24 juni släpps också Capcom Fighting Collection, som för första gången kommer att innehålla Red Earth för hemmabruk, men även alla Darkstalkers-spelen, Super Puzzle Fighter, Hyper Street Fighter 2 och Pocket Fighter. Jag hade egentligen helst velat ha en maxad Darkstalkers-version typ PSP-spelet, men varje gång Capcom ger ut något i serien är det dags att visa intresse. Inte för att jag tror att det någonsin kommer något nytt. Utöver den samlingen är det också officiellt med Capcom Arcade 2nd Stadium som ska innehålla ytterligare 32 spel inklusive Son Son och Three Wonders. Det finns fortfarande massor av klassiker kvar efter den första utgåvan, så det blir spännande. Det bör dock dröja, inte ens Capcom borde vilja släppa båda dessa samtidigt.

River City Girls 2 är också på gång relativt snart och ser ut att vara en massiv förbättring av originalet, framför allt för att det nu har onlinestöd. Jag gillar att de även har stoppat in Marian från Double Dragon som spelbar karaktär. Det var på tiden efter allt spö hon har fått.

Från att ha varit extremt eftertraktad och obskyr så är helt plötsligt cute’em up-serien Cotton närmast överexploaterad. Det senaste, Cotton Fantasy, är visserligen inte pixlat men extremt retro i sitt upplägg, och har precis släppts. Sen finns också en hel drös: Cotton 100%, Panorama Cotton, Cotton Boomerang och Cotton 2. Jag har hört blandad kritik om dessa men uppriktigt sagt är de så många nu att jag blandar ihop dem. Fantasy ska dock vara riktigt bra.

Sen har det totalt bortglömda sidscrollande shoot’em upet Andro Dunos från Neo-Geo precis fått en uppföljare, helt enkelt Andro Dunos 2. Jag är inget direkt fan av den typen av skjutare, men det ska också vara riktigt bra. Även om de inte är nya har jag också insett att många av tidernas bästa shoot’em ups som Esp.Ra.De, Battle Garegga och Ketsui numera finns i uppfräschade versioner, så jag har börjat beta av dem på sistone trots att de är rätt dyra.

Och på tal om dyra retroklassiker så har ju Taito Egret 2 Mini släppts ganska nyligen, fullproppad med höjdarspel från mitten av 90-talet som Bubble Memories och Elevator Action Returns. Jag riskerar fortfarande att beställa en från Japan när som helst bara jag får en ursäkt. Vill man sedan ha ännu fler retroshooters inklusive en hel bunt som aldrig tidigare släppts för hemmabruk kommer snart en ny version av Segas miniarkad, Astro City Mini V, som är inriktad på shooters som Armed Police Batrider, Batsugun och Battle Bakraid.

Jag har säkert glömt flera, men bara i det här gänget finns det massor av mums. Jag uppskattar verkligen att retroinspirerade spel har kommit över den där grovpixlade eran och börjat se ut som om de hade släppts sent under Saturn-tiden ungefär, med extremt påkostade sprites. Och samlingarna av bortglömda höjdare bara fortsätter att hagla tätt.