Rock Band 2007-2013

Kanske var det naivt att tro att Harmonix skulle fortsätta att släppa 3-5 låtar i veckan för all framtid, trots att det inte har kommit någon ny del i serien på två och ett halvt år, men nu är det i alla fall snart slut. Den 2 april kommer den sista uppdateringen med nerladdningsbara låtar till Xbox 360, Playstation 3 och Wii och sätter stopp för åratal av ständiga uppdateringar och sammanlagt tusentals låtar. Rock Band Network kommer att tuffa vidare med låtar som användarna själva skapar, men bara på Xbox 360.

Det är chockerande hur snabbt genren exploderade och sedan kollapsade. Det är tre och ett halvt år sedan jag hoppade på rocktåget, i och med The Beatles: Rock Band. Efter det köpte jag snart Rock Band 2 och började bygga upp såväl ett låtbibliotek som en uppsättning instrument. Den rangliga Rock Band-gitarren ersattes med två från Guitar Hero och jag kompletterade med mina två Singstar-mikrofoner, och började köpa på mig bra låtar. Ett år senare kom Rock Band 3 där jag köpte keyboarden så snabbt den blev tillgänglig i Sverige.

Sedan dess har det blivit Rock Band i massor, både på kammaren och tillsammans med kompisar i olika konstellationer. Jag har köpt på mig en rad favoritlåtar och upptäckt nya. Eftersom jag aldrig har varit något större fan av rock har det här spelet faktiskt vidgat mina vyer en hel del och fått mig att uppskatta en del gamla artister. Med min smak för pianoballader var det kanske inte konstigt att jag fastnade för det instrumentet, vilket sedan fick mig att återupptäcka Billy Joel. Till slut ledde det till att jag skaffade MIDI-adaptern och en riktig keyboard för att kunna spela mer ”på riktigt”, och jag har åtminstone tagit mig från att klinka runt på Expert Easy till att hjälpligt ta mig igenom de flesta låtarna på Expert Pro (som i teorin ska innehålla alla noter som spelas). Inte illa för någon som är självlärd via det här spelet, om jag får säga det själv.

Nu finns flera orosmoment inför framtiden. Att det inte blir mer musik (förutom de sju veckorna som återstår) får jag väl leva med, men jag hoppas verkligen att det inte blir rättighetsstrul framöver när Harmonix inte längre aktivt stöder spelet. Nyligen försvann Perfekte Welle från låtlistan och jag har inte hunnit undersöka om den är helt borta även från shoppen, men såna saker är inte alls kul när man ändå har betalat femton kronor per låt. Ett mer praktiskt bekymmer är hur länge instrumenten kommer att hålla. Trummorna spelades snabbt sönder och hålls nu på plats av silvertejp, och båda gitarrerna börjar kännas lite slappa. När genren nu slutligen går i graven kommer det knappast att finnas tredjepartstillbehör för all framtid. Ironiskt nog var ju Red Octane (som skapade Guitar Hero-instrumenten) ursprungligen en tredjepartstillverkare av Konamis instrument när dessa själva inte lanserade dem i väst.

Visserligen finns det flera alternativ som bara nyligen fått upp ångan, som Rocksmith. Fast där handlar det enbart om gitarrspel och då på en helt annan nivå än det lättsamma partyspelandet. Nog för att jag har tagit det mer seriöst än många, men att dra fram elgitarrer och traggla sig igenom Smoke on the Water låter inte riktigt som en given ersättare för Rock Band.

Vi får väl se vad som händer framöver. Harmonix säger att de har flera spel under utveckling men inget mer Rock Band. Jag har dock svårt att se att de skulle överge musikgenren helt och hållet. Kanske kan det bli dags igen om några år, när nästa generation har kommit igång och folk är sugna på att spela musik igen. Tills dess kommer jag att harva vidare på min keyboard. En vacker dag kanske jag kan spela Don’t Stop Me Now och She’s Always a Woman. På återseende, Harmonix.

rockband_band
The show must go on!

Lämna ett svar