Ryssland satsar på rymden

Jag tycker generellt inte om Putin och hans semi-Sovjetiska ambitioner, men i det här fallet kan jag inte annat än uppskatta det. Ryssland ska satsa motsvarande 50 miljarder dollar under de kommande sju åren på rymdfart, för att ”komma ikapp” övriga länder och upprusta nya rymdfartsanläggningar då Sovjets gamla råkar ligga i Kazakstan.

Den här sortens kapprustning är något positivt. Det är pengar som inte läggs på vapen, utan på utveckling som i förlängningen kommer mänskligheten till godo. Dessutom kan det ju leda både till nya storslagna prestationer – det talas om ett återbesök till månen – och att USA får tummen ur röven och satsar ordentligt igen. För det behövs nog lite prestationsångest och tävling för att motivera allmänheten och därmed politikerna om nyttan med satsningar. Och stackars nerskalade NASA behöver allt de kan få.

För jag står fast vid att det absolut viktigaste mänskligheten kan ägna sig åt i ett längre perspektiv är att ta sig till och börja bebygga andra planeter. Oavsett hur det görs kommer det att ta lång, lång tid innan det finns en bofast befolkning någon annanstans, men man måste börja någonstans.

Det här inlägget postades i Debatt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.