Så… Kadokawa köper From Software

Den första reaktionen borde väl vara Kadokawem? För precis som när Sammy köpte Sega eller när Aruze köpte SNK så är det en väldigt okänd, i våra ögon, japansk aktör som går in och slantar upp pengarna för vårt favoritföretag. Och det är förstås alltid oroande. Nya ägare innebär alltid förändring. Ska det bli till det bättre eller sämre?

Kadokawa är en japansk utgivare av framför allt manga och anime. Det är ett jättebolag som direkt eller indirekt äger exempelvis speltidningarna Famitsu och Dengeki Playstation, småperviga serier som Ikki Tousen och Queen’s Blade, serier som Black Rock Shooter, Cowboy Bebop, Code Geass, Neon Genesis Evangelion, Record of Lodoss War, Sgt Frog, Tenchi Muyo, Escaflowne och på senare år har givit ut spel som Killer is Dead, Lollipop Chainsaw och Demon Gaze.

demongaze
Förstapersonsrollspel med Wizardry-känsla och söta animeflickor i Demon Gaze.

Det här är alltså en stor satsning på spel från deras sida. Förmodligen är tanken att passa på nu innan From Software absorberas in i någon annan japansk jätte. Det skulle i och för sig behöva handla om någon annan utanför spelbranschen eftersom praktiskt taget alla är konkursbenägna.

Som alltid när någon utvecklare blir uppköpt så är det med viss oro. Fråga bara Bullfrog eller Origin, som köptes upp av EA och sedan lades ner. Eller SNK, som blev mer eller mindre plundrade av gamblingjätten Aruze tills företaget gick i konkurs och den gamla ägaren kunde köpa loss alla varumärken billigt och börja om som SNK Playmore. Eller Hudson, som köptes och utplånades av Konami. Och så vidare.

I bästa fall är det bara ett rakt affärsintresse, att någon tror att From Software har framtiden för sig och vill vara med och tjäna stålar innan de blir för dyra. Det kan också vara så att de är beredda att stoppa in mer pengar för att From ska kunna satsa större utan att vara beroende av en utgivares nycker.

Ett sämre läge vore att de vill utnyttja Froms goda rykte och dess IP:n, och börja prångla ut Dark Souls-licenser till höger och vänster. Dark Souls-anime (med Solaire som bishonen-hjälte), Dark Souls-serier, Dark Souls-F2P-mobilspel… men så länge de fortfarande får göra spelen som de vill så är det inte riktigt hela världen.

Och allra värst vore det om de börjar tvinga ut ett AAA-spel om året tills From Software är en skugga av sitt forna jag. Men det tror jag inte kommer att hända. Med tanke på att Kadokawas spelutbud hittills innefattar två Suda51-spel och ett rollspel till Vita så känns de inte riktigt som den typen av utgivare.

Så vi får se. Sämre uppköp har hänt i spelbranschen.

Det här inlägget postades i Spel och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.