Så var den sista Nuclear War-ledaren borta…

Det är inget bra år för tyranner. Den arabiska våren har städat upp en aning och att även bin Ladin gick åt är nog inte heller en stor förlust för världen. Nu är Khadaffi död, efter att ha hittats i ett gömställe. Exakt hur det gick till är väl oklart men det är inte svårt att föreställa sig. Nog hade vi väl också kunnat hoppas på en riktig rättegång men samtidigt är det lätt att säga när man inte har levt under tyranni i fyrtio år.

Ja, gubben satt riktigt länge. Så länge att han blev någon sorts karikatyr. Det börjar inte vara så många kvar av det gamla gardet. 1989 gjordes Nuclear War, ett strategiskt spel som parodierade det kalla kriget. Det gick ut på att bli den sista överlevande efter att ens fyra rivaler atombombat ihjäl varandra. De olika ledarna var rätt uppenbara parodier som Ronnie Raygun, Infidel Castro, Tricky Dick och Gorbachef.

Khadaffi blev den sista av de ledarna att försvinna, efter att Castro slutligen lämnat ifrån sig makten etappvis de senaste åren. Det är lite fascinerande att spelet släpptes när han bara var halvvägs genom sitt styre. Men nu är det äntligen slut och förhoppningsvis är det rätt folk som styr nu.

Det man också kan fråga sig är vilka representativa och färgstarka ledare som skulle vara med i ett nytt Nuclear War…

Lämna ett svar