Sanslöst mycket samlingar

Det är inne med nyutgåvor av gamla spel nu (som om det någonsin var ute). Till att börja med utannonserade ju Square-Enix nyligen att en rad spel skulle släppas på alla konsolformaten:

* Final Fantasy XV: Pocket Edition
* World of Final Fantasy Maxima
* Chocobo’s Mysterious Dungeon (bara Switch/PS4)
* Final Fantasy Crystal Chronicles (bara Switch/PS4)
* Final Fantasy VII (bara Switch/XBone)
* Final Fantasy IX (bara Switch/XBone)
* Final Fantasy X/X-2 HD Remaster (bara Switch/XBone)
* Final Fantasy XII: The Zodiac Age (bara Switch/XBone)

Det anmärkningsvärda här är väl att Final Fantasy VII äntligen kommer till ett Nintendo-format efter 21 år, att Final Fantasy XII nu går att spela bärbart (fast är jag beredd att starta en tredje gång för att faktiskt försöka spela klart?) och att Final Fantasy VIII saknas. Eftersom det spelet har ett tjugoårsjubiléum snart så tror jag dock att Square-Enix tänker göra en specifik satsning på det längre fram.

Sen hoppar Sony på Classic-tåget och släpper Playstation Classic, en komprimerad konsol med tjugo inbyggda spel och två originalkontroller (utan analogspakar). Här kommer utbudet att bli avgörande. För Nintendos båda varianter fanns ju nästan alla klassiker på plats eftersom Nintendo gjorde de flesta själva. Sonys egna spel under Playstation-eran var antingen medelmåttiga eller rent usla, inte minst nu 20+ år senare. De allra flesta spelen är också ospelbara idag. Det som har utannonserats är:

* Final Fantasy VII
* Wild Arms
* Jumping Flash
* Ridge Racer Type 4
* Tekken 3

Jag har svårt att se en anledning till att bry mig. De lär nog inte klämma in de båda andra Final Fantasy eller Tactics. Soul Blade känns osannolikt (och är egentligen skräp idag förutom musiken och introt). En Playstation Classic skulle behöva innehålla Castlevania, båda Suikoden, Vandal Hearts, Xenogears, Alundra och Legend of Mana för att orsaka någon sorts upphetsning, och det kommer förstås inte att hända.

Inte minst eftersom Konami verkar ha en liten Castlevania-samling på gång på egen hand. Castlevania Requiem: Symphony of the Night & Rondo of Blood ska släppas till Playstation 4 och eventuellt andra format. Jag undrar dock hur pass mycket engagemang som läggs ner här, eller om det bara är raka konverteringar med bårder runtom. Fast eftersom det kallas Castlevania Requiem så kanske det kommer andra varianter längre fram. En samling med DS-spelen skulle vara guld värd.

Lämna ett svar