Saudi-Arabiens kronprins investerar i SNK

Agh. Det är svårt att försöka vara etisk i spelvärlden. Är det inte enskilda utvecklare som visar sig vara skitstövlar, så är det ett generellt svineri med sexuella trakasserier, gambling-mekanik och utnyttjade medarbetare, eller för den delen slavarbete för att bygga konsoler.

Nu har landets kronprins Mohammed bin Salman köpt en tredjedel av SNK via sin stiftelse Misk (Mohammed bin Salman Charitable Foundation) och planerar att köpa ytterligare andelar för att bli majoritetsägare, enligt Eurogamer. Varför är detta ett problem? Jo, även om han har drivit på vissa progressiva framsteg i landet så är han även involverad i bland annat bombningen av Yemen och ska även ha beordrat mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Bland annat.

Det borde knappast innebära någon direkt skillnad för SNK, förutom att de möjligen har mer resurser för framtida utveckling. Eftersom de hittills varit ägda av kinesiska 37Games är det möjligen bara en marginell försämring vad gäller problematiska kopplingar till människorättsfientliga regimer. Men samtidigt är det ett faktum att en del av de pengar du betalar för nästa King of Fighters eller Metal Slug nu kommer att gå till vad Mohammed bin Salman nu kan tänkas vilja spendera pengar på.

Samtidigt vill jag också påpeka det vanskliga i att peka ut enbart SNK. Om man letar sig upp i ägarstrukturerna för vilket stort företag som helst kommer man förr eller senare att stöta på en del riktigt hemska människor. Är det tillräckligt för att blunda för det och glatt fortsätta köpa sina favoritspel?

SNK

Lämna ett svar