Sexuella trakasserier i spelbranschen

Nu när det uppdagas att sexuella trakasserier är utbredda i bland annat filmvärlden så börjar även offer på andra håll våga tala ut. En manlig utvecklare som slutat på Naughty Dog berättar nu om att han blev trakasserad av en chef. Till råga på allt försökte bolaget, inklusive Sonys personalavdelning, tysta honom samtidigt som han blev avskedad. Det verkar inte heller vara en isolerad händelse, då en annan utvecklare hävdar att en chef som tidigare jobbat på Naughty Dog men numera är på Niantic (Pokemon Go) hade trakasserat denne i månader.

Detta är förstås bedrövligt och ett bevis på att usla människor förekommer överallt, även i företag som annars kan stoltsera med rätt progressiva synsätt (som den kvinnliga duon i Uncharted eller Ellie i Last of Us). Med tanke på hur många kvinnohatare och rasister som poppat upp på Youtube och Twitter på senare år är det inte alls någon överraskning att det finns samma idioter även i själva spelbranschen. Här är det väl kanske snarare en fördel att spel generellt anpassas till en större marknad, när man ser på hur en ensam indieutvecklare som är misogynist gör det feministhatande spelet The Last Night.

Nu är det väl för mycket att hoppas på att något kommer att förändras i stort, med tanke på sexuella trakasserier är en specialitet för landets ledning. Men det behöver uppmärksammas, offren behöver stöd och förbrytarna behöver åtalas, straffas och skämmas. Även om det kan verka som att världen är på väg åt fel håll så är det här fortfarande något som den stora majoriteten absolut inte tolererar, och det får aldrig normaliseras.

Lämna ett svar