Shoot’em up-sommar: Battle Garegga

Länge var det ett elände att vara ett fan av klassiska shoot’em ups. Spelen tenderade att enbart släppas i Japan, förutom om de någon enstaka gång råkade hamna på en budgetutgivare och direkt i en reaback någonstans, vilket förstås aldrig hände de riktigt bra spelen. Men numera går det att komma över väldigt många klassiska shoot’em ups till väldigt rimliga priser. Jag har utgått från topplistan på Shmups Forum för att få en överblick över vad som bör prioriteras, och kommer att lista placeringarna som jag har testat.

Battle Garegga anses av kännarna vara det absoluta shoot’em up:et, vilket gör att förväntningarna på detta är skyhöga. Väldigt länge var Saturn-konverteringen det enda sättet att spela det här spelet, men lycka till att få tag på den idag. Du får räkna med cirka 2000 kr för det. Men 2016 släppte emuleringsexperterna M2 en enormt förbättrad version i sin ShotTriggers-serie, där de skapar perfekta arkadkonverteringar som dessutom innehåller precis alla valmöjligheter du kan tänka dig för att uppleva spelet på bästa sätt. Att importera ett fysiskt exemplar börjar redan vara ganska dyrt, men om du har möjlighet att köpa från amerikanska eller japanska Playstation Store kommer du undan med cirka 400 kr. Vilket låter mycket, men det är värt det.

Det här spelet tillhör både det gamla gardet och det nya. Temat är gammaldags krig, med tanks och flygplan i olika varianter, men uppskalat till tusen. Spelet har ett rätt originellt system där det blir lättare eller svårare beroende på hur du spelar, vilket ger det en intressant balans. Men framför allt är det spelkänslan som visar varför detta anses vara det bästa. Det är extremt precist, och trots övermänskliga odds går det att uthärda skottsvärmarna på ren känsla. Det har också inslag av mer gammaldags uppgraderingssystem för att få bättre skott och starkare medhjälpare, men trots det är det inte hopplöst att fortsätta när man har dött, eftersom det går att plocka upp mycket av uppgraderingarna igen.

Jag skulle nog inte gå så långt som att säga att det är min favorit. Att det är besvärligt att få tag på, om än billigare än vad det en gång har varit, är också en nackdel. Men Battle Garegga är en sann klassiker i genren, och ett fenomenalt shoot’em up.