Slutet på Street Fighter 5

Sent igår kväll hade Capcom en av sina sista presentationer kring Street Fighter 5 och hypen var ganska stor. Dels skulle vi få se mer av Oro och Akira, och så ryktades det om den femte och sista karaktären.

Vad gäller de första två så ser de båda utmärkta ut. Jag spelade i princip aldrig med Oro, men han har översatts på ett strålande sätt och har ännu mer udda personlighet och egenheter här. Jag älskar att de använder en sköldpadda för att inte behöva bortförklara varför hans oanvända arm skiftar sida hela tiden, vilket hade varit ännu mer ologiskt i 3D. Som de senaste fyra figurerna känns det också som att han har väldigt mycket funktionalitet att utnyttja. Jag lär dock inte spela honom, men kul att han dök upp till slut.

Sen har vi Akira, som också är utvecklad med kärlek. Henne spelade jag egentligen aldrig heller, men det fanns ju väldigt många bra karaktärer i Rival Schools. Jag noterar dock att den cirka tusen gånger bättre animationen här gör hennes bajiquan-stil mer särpräglad, och det blir ännu mer ironiskt att hon delar både namn och stil med Virtua Fighter-frontfiguren. Hon ser till och med ut att ha en Stun Palm of Doom. Det är också jättekul att hon har luftcombos och har brorsan Daigo som assist, vilket ger henne ännu mer unik stil.

Båda de här kommer att släppas om två veckor, så vi behöver inte vänta länge. I samma veva släpps också extra dräkter, ett nytt turneringsläge och den nya Rival Schools-banan. Men Capcom utannonserade också den femte och sista karaktären i Street Fighter 5 och … jag gillar honom inte.

Luke är en splitterny figur som ska vara viktig för seriens framtid. De flesta gissar därför att han ursprungligen var tänkt för Street Fighter 6 och att det här blir lite av en provsmakning. Men jag ser inget med honom jag gillar. Jag gillar inte den generiska MMA-stilen. Jag gillar inte hans frisyr, hans färger eller alla USA-designdetaljer. Street Fighter 5 hade redan alldeles för många återvändande och nya blonda karaktärer, och när man då ska skapa någon helt ny – varför följa samma mönster igen? Seriöst: av 46 karaktärer i spelet nu är 17 blonda, mer än en tredjedel. Det blir extra märkligt när han klampar in på Eds område: ung kaxig kille med snabb boxningsstil. Jag har svårt att se att jag någonsin kommer att bry mig om Luke i Street Fighter 5 ELLER Street Fighter 6.

Men det intressanta i sammanhanget är väl att Capcom gör en övergång på det här sättet. Det lär inte bli något jättelångt glapp till nästa spel. Jag tror inte alls det är orimligt att vi får se det nästa år och release någon gång 2023. Då blir det drygt ett år med det ”slutgiltiga” Street Fighter 5 och så kan sexan vara ute både till Capcoms egna turneringar och Evo året därpå.

Lämna ett svar