Sommarfilm: Captain Phillips

Egentligen kan jag inte med Tom Hanks, men ändå lyckas han vara bra i nästan allt han tar för sig. Captain Phillips är en verklighetsförankrad historia om en minst sagt verklig situation – det moderna piratkriget utanför Afrikas horn. Medan Richard Phillips beger sig ut på en relativt rutinmässig resa förbereder sig en grupp fattiga pirater för ett nytt kap. Redan från början är spänningen påtaglig och ofrånkomlig. Filmen är nästan dokumentär i sitt upplägg och känns väldigt genuin, även om det togs vissa friheter med hur det hela gick till.

I praktiken är det ett gisslandrama som bygger helt på starka rollprestationer, och där är det imponerande hur väl Tom Hanks fungerar mot en grupp nykomlingar, med Oscar-nominerade Barkhad Abdi som den unge piratledaren Muse. Även om det i grunden är Phillips som är offret så finns det tillräckligt med antydningar om piraternas desperata motivation för att även de ska framstå som individer och människor. Det gör att slutet blir ännu mer dramatiskt än väntat, med ännu fler människoöden på spel.

Captain Phillips är definitivt en bra film och tillsammans med lågmälda storverk som The Terminal och Castaway ännu ett bevis på att Tom Hanks vet att ta sig an rätt roller.

Lämna ett svar