Sommarfilm: Real Steel

I en nära framtid har utvecklingen från boxning via MMA nått sin logiska (?) slutpunkt: robotboxning. När publiken vill ha mer och mer action och våld så blev lösningen att låta robotar slåss. Därför försörjer sig den avdankade boxaren Charlie Kenton numera som robotförare. Lite som Robot Wars fast med gigantiska vandrande mechas.

Redan där kan man börja ifrågasätta konceptet. Real Steel har ingen ambition att förklara hur robotar är involverade i resten av samhället. Det ska påpekas att det handlar som mestadels radiostyrda kreationer, som dock är så pass avancerade att de kan anpassa sig till situationen och tolka kommandon kreativt. Trots det verkar de inte ha påverkat samhället mer än att göra lite kampsportare arbetslösa. Men visst, dessa maskiner är alltså till för att slå sönder varandra. Kör på det.

Hugh Jackman som Charlie gör en ganska bra insats och lyckas vara riktigt odräglig mot alla i sin omgivning. När han tvingas ta sig an sin övergivna son (i ett försök att roffa åt sig vårdnadstvistpengar från släkten) börjar själva huvudhistorien, som kan sammanfattas som Rocky med robotar. Vilket inte är en så pjåkig idé. Jag köpte den på ett infall, men jag kan konstatera att det extremt B-filmsliknande omslaget döljer en fullvärdig Dreamworks-produktion med övertygande effekter. Slutresultatet är en mysig film som är klart sevärd utan att vara sensationell.

Lämna ett svar