Street Fighter 6 visat och läckt

På Sonys State of Play visades en rätt maffig trailer på Street Fighter 6, som kommer att släppas nästa år. Ungefär samtidigt läckte också bilder på i princip hela karaktärsgalleriet, så det finns väldigt mycket att förundras över.

Till att börja med: denna gång finns ett ordentligt enspelarläge där man rör sig runt i Metro City. Man verkar spela som en egen karaktär och ryktet säger att det kommer att finnas ett figurskaparverktyg. En hittills okänd tjej slåss mot Chun-Li och hon kan också vara egenskapad eftersom hon inte finns med i läckan. En annan generell grej är att spelet är ordentligt hip hop-influerat i allt från grafisk stil till musiken, vilket egentligen är en återgång till Third Strike.

Ja, Chun-Li ja. Hon slåss med Ryu i trailern och visar upp en massa olika spelfunktioner. Det verkar vara mer defensivt spel och någon sorts parries. Båda två ser fenomenala ut. Nykomlingen Jamie är en blandning av drunken kung fu och capoeira/breakdancing, och kan eventuellt vara son till gamle Lee från Street Fighter 1. Han är tydligen polare med Luke, som vi såg i den första teasern och som har polerats ytterligare.

Som vi såg där är också grafikstilen mer realistisk, mer som Tekken eller Virtua Fighter, men i gengäld är animationerna strålande och ordentligt orealistiska. Det är också rejäla träffeffekter med stora sjok av färg som till och med ligger kvar på banan ett tag.

En eventuell nackdel är att spelet släpps till Playstation 4, utöver Playstation 5, Xbox Series och PC. Det här spelet kommer ju att vara aktuellt nästan till 2030, och att begränsa speldesignen till förra generationen kommer att göra både att spelet inte kan bli lika modernt, och att vi kan förväntas möta PS4-spelare med tillhörande laddningstider online.

Sen läckte alltså karaktärsgalleriet med massor av överraskningar. Jag hade definitivt inte behövt de åtta World Warriors igen men alla har i alla fall polerats upp. Cammy och Dee Jay har fått välbehövliga uppdateringar. Rashid, Juri och Ed är allihop ganska lyckade även om de senare två inte är några favoriter. Och Akuma kombinerar sin vilda look från femman med lite mer grånat hår från trean.

Men sen är det också oväntat många nykomlingar. Taktiken verkar vara att få ut dem allihop på en gång istället för att ha en massa DLC, och istället komplettera med gamla favoriter där. Luke har vi förstås sett förut och han är bättre här, om än fortfarande trist. Mariza är en minst sagt ovanlig kvinnlig karaktärsdesign med romersk legionär-stil. Jamie är alltså Hong Kong-representanten. Mimi påminner om en kvinnlig Abel, och hennes gi borde väl betyda någon klassisk stil. Lily är ännu en mexikansk indian, aningen stereotyp men en hyfsad design, som slåss med traditionella vapen. JP är troligen relaterad till G och Q, och det vore onekligen en intressant vändning om den mediehypade superpatriotiska guldfixerade amerikanske presidenten visade sig vara en underhuggare till en lömsk oligarktyp. JP kan mycket väl vara bossen i den här historien om inte G eller Gill dyker upp igen. Sen har vi Kimberly, som har likheter med Guy och eventuellt kan vara en efterföljare. Och slutligen A.K.I., som helt uppenbart tillhör samma gäng som F.A.N.G.

Överhuvudtaget är det ett rätt intressant gäng med starka färgscheman och en hel del omväxling. Istället för Blonde Fighter 5 så är det möjligen Abs Fighter 6. Jag är glad att Rashid fick vara med på en gång och saknar egentligen bara Menat annars. Uppenbarligen får Alpha-gänget vänta den här gången, men jag hoppas och tror att fler 3-karaktärer kommer med.

Street Fighter 6 har definitivt en stark identitet och jag tror att det kan lyckas bättre med de stora massorna än det extremt ensidiga e-sportfokuset från föregångaren. Det ska också bli väldigt kul att se hur de här nykomlingarna fungerar i praktiken. Och om det finns figurskaparverktyg, för första gången i Street Fighters historia, då är potentialen enorm.