Tack, Finland!

Vårt grannland firar hundra år av självständighet, och nog finns det anledning att fira ett land som gett oss så mycket. Låt mig bara dra det viktigaste:

* Housemarque – ursprungligen två små 16-bitarsutvecklare, Terramarque och Bloodhouse, som slog sig ihop efter några Amiga-titlar. De gjorde sedan karriär med diverse toksnygga och intensiva actionspel: Super Stardust HD, Dead Nation, Outland, Resogun, Alienation och Nex Machina.

* Remedy – kända för spännande actionthrillers med Max Payne, Alan Wake och Quantum Break i bagaget. Har ofta pressat olika format till bristningsgränsen.

* Frozenbyte – den tredje finska studion som skapar tekniska mästerverk. De började med Shadowgrounds men deras första framgångar kom med Trine-trilogin, främst spel två som var orimligt tjusigt.

trine2_02

* Bugbear – seriösa rallynördar som jobbat med Flatout-spelen och för tillfället skruvar för fullt på Wreckfest.

* Rovio – alright, jag har aldrig spelat Angry Birds och kommer nog aldrig att göra det heller. Men det har istället de två miljarder som har laddat ner något av spelen. Danska Lego har också, förutom svenska Minecraft, även gjort Lego-set av finska Angry Birds – snacka om nordiskt samarbete!

* N-Gage – roligare har vi nog aldrig haft med en konsol vi aldrig köpte. Och viss cred till Nokia för att de faktiskt hade rätt i att folk kan tänka sig att spela på sina mobiler.

* Redlynx – de var också lite för tidigt ute och gjorde hemska N-Gage- och Java-spel tills de lyckades få till det fenomenala Trials HD på Xbox 360. Även om de inte riktigt lyckats överträffa den succén förtjänar de ett omnämnande.

* Colossal Order – deras stadsbyggare Cities: Skylines drog fördel av den hemska Sim City-releasen 2013 och gav spelare ett mycket bättre alternativ.

* Supercell – skapare av de inte helt okända mobilspelen Clash of Clans och Clash Royale, och värderade till sisådär 10 miljarder dollar häromåret.

* Almost Human – som satte ihop de sköna retrodoftande källarhackarna Legend of Grimrock och Legend of Grimrock 2.

Och så sist men absolut inte minst:

* Min farmor – som sedermera flyttade till Sverige, träffade min farfar och gav upphov till en massa trevliga människor!

Det här inlägget postades i Spel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.