Tack och farväl till Cave

Shoot’em up-genrens praktiskt taget obestridda härskare har kastat in handduken. Cave lägger ner sin konsumentavdelning (de som faktiskt utvecklar arkadspel) och kommer framöver bara att sikta på mobilspel och sociala medier. Det innebär slutet på nitton år av shoot’em up-briljans, men det var inte direkt oväntat. Genren har en hängiven men minimal fanskara, och spelen har praktiskt taget alltid varit exklusiva för Japan. På senare år valde de att enbart stötta Xbox 360, vilket måste betraktas som ett väldigt märkligt drag.

I en tid då de flesta anser att ”enkla” arkadspel i bästa fall är värda 80 kr på Xbox Live är det inte konstigt att marknaden inte fanns för superpolerade shooters för 600 kr. Genren drabbas, mer än till och med fightingspelen, av korkade frågor som ”är det där något Super Nintendo-spel”? Själv har jag bara spelat ett urval av deras klassiker, men de bjuder alltid på ren och skär underhållning korsat med konstant dödssträck. Thanks for playing, Cave!

Spelhistoria, ett urval:
Donpachi (1995)
Dodonpachi (1997)
ESP Ra.De. (1998)
Guwange (1999)
DoDonPachi Dai-Ou-Jou (2002)
Ketsui: Kizuna Jigoku Tachi (2003)
Espgaluda (2003)
Mushihime-sama (2004)
Espgaluda II (2005)
Ibara (2005)
Mushihime-sama Futari (2006)
Deathsmiles (2007)
Do-Don-Pachi Dai-Fukkatsu (2008)
Deathsmiles II (2009)
Akai Katana (2010)
Dodonpachi Saidaioujou (2012)

Det här inlägget postades i Retro, Spel, Xbox One och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.