Taito Egret II Mini är läskigt lockande

Jag har lyckats hålla mig från att köpa ett miniarkadspel. Det börjar finnas extremt många nu, allt från separata joysticks med inbyggda spel (Neo-Geo och Capcom till exempel), till aningen nerskalade fristående spel som Arcade1UP, till den senaste raden av miniatyrkabinett med SNK:s mini-MVS och Segas Astro City. Sega har också ett till Astro City på gång i höst med fokus på shoot’em ups (något jag dock insett mina begränsningar i, efter PC Engine-samlingen). Lyckligtvis har de flesta haft någon irriterande brist. Taitos nya kabb Egret II Mini är dock närmast hittills. Jag går in på japanska Amazon och kikar gång på gång, och sen kommer jag på mig själv och stänger fliken.

”Nej Mikael, fy! Du vet att du bara kommer att spela spelen nån enstaka gång och sen samlar den damm tillsammans med dina andra minikonsoler.”

”Jo, men den har ju Bubble Bobble och Puzzle Bobble och Bubble Symphony och Bubble Memories och så några spel som inte är Bubble Bobble som Elevator Action Returns som är supernice, och så ett till Darius-spel som jag inte har kommit någonstans i varken på PC Engine eller Megadrive-konsolerna eller i PS4-utgåvan, och så typ Global Champions som är en dussinklon av Street Fighter II.”

”Men alla de där spelen finns i Taito Legends-samlingarna du har på PS2, spelar du dem något?”

”Nej, men Bubble Bobble ju…”

”Du har Bubble Bobble i arkadspelet två meter bort, det går inte att missa, det har till och med marqueen!”

Så än så länge håller jag mig från det. Det hjälper också att själva kabbet är aningen begränsat. Det går förstås att spela på en tv, men det behövs en separat handkontroll för spelare två och den accepterar inte någon av mina arkadstickor. Det finns också några spel med trackball eller vridknapp som Arkanoid, men då köper man den kontrollen separat vilket blir ännu dyrare. En riktigt cool feature är dock att skärmen går att rotera för vertikala spel.

Men onekligen har Taito ett sensationellt spelbibliotek, och till skillnad från många andra utvecklare håller många av deras 80-talstitlar fortfarande (medan jag generellt inte gillar något av Capcom eller SNK före 90-talet). Så om du är sugen, passa på!