Tankar om Bungies Destiny-projekt

En intressant bieffekt av att Activision ligger i träta med före detta Infinity Ward är att domstolen får plocka ut en massa tidigare hemliga uppgifter. I den vevan har hela affärsplanen för Bungies kommande projekt med kodnamn Destiny offentliggjorts. Vi snackar ett jätteprojekt som får Mass Effect att kännas som en garageproduktion. I korta drag ska fyra spel släppas vartannat år från och med 2013, och varje mellanår ska en expansion släppas. Utöver det kommer nerladdningsbart material, prenumerationstjänster och övrigt. Det ska mycket riktigt bli ett MMO fast i förstapersonsskjutarformat, lite som Borderlands möjligen fast förstås ännu mer ambitiöst. Åtminstone ska det bli så pass stort att det kommer att behövas game masters som i vilket onlinerollspel som helst.

Instinktivt tycker jag att det är märkligt att Bungie tackade nej till att fortsätta klämma ut nya Halo-titlar åt Microsoft med några års mellanrum, för att istället förbinda sig att praktiskt taget släppa nya Destiny-titlar åt Activision varje år. Uppenbarligen finns manskapet för att göra det, men frågan är ju alltid hur länge ett givet team orkar innovera i samma värld. Åtta år är en gigantisk tidsrymd i den här branschen: för åtta år sedan fanns bara ett enda Call of Duty som då inte var någon större framgång, och World of Warcraft var inte ens släppt. Om Activision tror att någon sorts kombination kommer att vara aktuellt ända fram till 2020 så ska det bli spännande att se hur jäkla bra det måste vara till att börja med.

Andra intressanta aspekter är formaten, som avslöjar en hel del om diverse avtal och hur Activision ställer sig till nästa generation. ”Destiny 1” kommer att släppas 2013 och då vara exklusivt till Xbox 360 och uppföljaren ”Xbox 720”. Det innebär alltså att de räknar med att Microsoft har nästa konsol ute då (högst troligt pratar vi om en oktober- eller novemberrelease). Det här spelet kan sedan bli aktuellt för en konvertering till Playstation 3 under 2014, i samband med den första expansionen. Det är också intressant, för det talar för att ”Playstation 4” inte kommer att vara ute då, annars skulle givetvis båda formaten vara aktuella.

Nästa steg i planeringen gäller ”Destiny 2” som ska släppas 2015. Där är både Xbox 720 och Playstation 4 listade som plattformar tillsammans med PC, men även Xbox 360. Det är lite märkligt att Playstation 3 inte är med där – om de bemödar sig att göra en PS3-version av föregångaren och gör tvåan till 360 borde den också kunnas konverteras med lätthet. Å andra sidan finns möjligheten att ingen av de nuvarande konsolerna är aktuell längre då.

Att Destiny 1 blir Xbox-exklusivt är tveklöst ett resultat av det tidigare samarbetet med Microsoft. Blir det sedan en lyxigare version till Xbox 720 samtidigt kan vi räkna med att Microsoft kommer att hypa det till tusen på nästa års E3 då det kommer att vara en av premiärtitlarna.

Eftersom det är Activision finns det också en del brasklappar, som borde få åtminstone en del hos Bungie att sova dåligt om nätterna. Kontraktet kan nämligen upphävas om någon av de första fyra titlarna (två spel plus två expansioner) säljer mindre än fem miljoner de första sex månaderna. Dessutom har de rätt att säga upp kontraktet utan anledning därefter. I gengäld får Bungie en rätt stor del av förtjänsterna, förutsatt att de drar in tillräckligt mycket. Fem miljoner är trots allt väldigt mycket om man inte heter Mario eller Call of Duty. Eller Halo för den delen.

Och därför borde vi inte vara särskilt oroliga varken för spelets kvalitet eller för hur benägna Activision kommer att vara om att behålla Bungie om fem-sex år. Vi får bara hoppas att det blir något spännande, för något nytt spelkoncept från Bungie blir det sedan inte förrän 2020…

Lämna ett svar