The Protomen – spelinspirerad 80-talsrock

Att Harmonix hade den goda smaken att inkludera ”Light Up the Night” i Rock Band 4 gjorde att jag fick upp ögonen (och öronen) för ett nytt band: The Protomen. Det här Tennessee-baserade bandet har, som namnet antyder, inspirerats av Mega Man-spelen och deras pågående projekt är att skapa en rockopera i tre akter vagt baserad på spelen. Lägg till en rik dos inspiration från exempelvis Toto och Queen, och förutsättningarna var väldigt goda för att jag skulle gilla deras musik.

Och det gör jag. De första två skivorna tillhör rockoperan, och berättar en dystopisk version av kampen mellan Dr Wily och Dr Light. På den första skivan är ljudet lite stökigare, ett medvetet val av bandet. Höjdpunkten är ”Hold Back the Night”, en mäktig rockduett med klara Meat Loaf-vibbar. På skiva nummer två är förstås ”Light Up the Night” bäst: en snabb 80-talsdoftande rocklåt där särskilt basgången doftar NES lång väg, utan att bli ordinär chiptune-rock. Annars är det den charmiga ”The Hounds” som rockar mest med orgelsound och en fantastisk text.

The Protomen har också släppt två coverskivor. The Cover Up har en massa höjdare, framför allt ”Mr Roboto” och ”Because the Night” som har både en del av titeln och mycket av soundet gemensamt med ”Hold Back the Night”. Jag gillar också Phil Collins-covern ”In the Air Tonight” och ”Silent Running”. Ett ännu mer ambitiöst projekt var en coverkonsert med Queen-låtar, som senare släpptes på skiva. Sångaren (lite oklart vem det är eftersom Protomen har bytt ut medlemmar en hel del och kör med alias) gör ett fantastiskt jobb att efterlikna Mercury, även om det tenderar att bli lite mer karaoke än en egen tolkning. Han betar utan problem av ”Don’t Stop Me Now”, ”Killer Queen” och ”Somebody to Love”, och tack vare tiomannabandet kan de till och med köra ”Bohemian Rhapsody” live, något som inte ens Queen kunde göra utan inspelade delar. De har också lyckats få gitarrljudet väldigt likt Brian Mays hemmabygge – det är inte helt osannolikt att de helt enkelt använder en replika. Resultatet blir i alla fall en kärleksfull hyllning till ett av världens största band.

Jag ser fram emot att se vad de hittar på härnäst. Med en blandning av ambitiösa covers och deras Mega Man-opera finns det mycket att se fram emot.

Lämna ett svar