The Walking Dead är verklighet – vad göra?

Jag har sett första säsongen av The Walking Dead, tack Netflix. Jag kan inte se nästa säsong, tack Netflix, så istället har jag en massa tid att spekulera.

Generellt brukar jag inte vara ett fan av zombiefilmer, men den här serien är lite annorlunda. Det är mer fokus på människorna än de odöda, och mer apokalyps än splatter. Överlag tycker jag faktiskt att det påminner väldigt mycket om Battlestar Galactica, med en liten gnutta människor kvar i en mestadels ödelagd värld. Skillnaden, och den hoppas jag består, är att The Walking Dead inte har någon egentlig fiendesida, utan det är interna konflikter som hotar, tillsammans med det konstanta men inte koordinerade hotet utifrån.

Det är också ett upplägg som får mig att fundera: vad skulle jag göra i den situationen? Åtminstone i första säsongen är detta förutsättningen: ett sorts virus sprids som infekterar människor, dödar dem och återupplivar kroppen i en zombieform som verkar ha relativt mänsklig styrka och rörlighet men saknar logiskt tänkande. Det kan även spridas till levande genom bett eller rivningar men kontakt i sig verkar inte direkt dödlig. Följaktligen blir varje människa en tänkbar fara. Zombierna kan stoppas genom att skada hjärnan, hur det görs verkar inte särskilt avgörande.

Det säkraste vore förstås att ta sig någonstans där ingen annan bodde till att börja med, eller där det finns väldigt få, långt borta från civilisationen i övrigt. I serien kan huvudpersonerna lätt hantera en handfull zombier, så att säkra en avlägsen plats vore optimalt. Eftersom zombierna praktiskt taget vandrar slumpmässigt och bara reagerar aktivt på det de kan uppfatta (syn, lukt, hörsel) borde det vara väldigt liten risk att några större mängder råkar hamna där man är.

Samtidigt är det svårt att överleva helt utan civilisationen, beroende på hur långt tillbaka man är beredd att gå i utvecklingen. Att leva nybyggarliv som i Amerika på 1700-1800-talet går ju att göra, mer eller mindre, med några verktyg och grundläggande kunskaper i jordbruk. Vill man ha en mer modern livsstil kommer det att innebära plundring, och då måste det finnas något att plundra.

Här är omfattningen och spridningen av sjukdomen avgörande. Om det går snabbt kommer det att finnas kvar väldigt mycket outnyttjade resurser som zombier inte kan eller vill komma åt, men om det går långsamt kommer överlevare snabbt att förbruka dem när produktionen stannar upp. En handfull överlevare borde utan problem kunna klara sig på de långvariga resurser (bensin, verktyg, konserver) som finns i en liten stad i flera år, förutsatt att konkurrensen inte blir för stor. Under tiden kan de lära sig vad som behövs för att klara sig i ett längre perspektiv och bygga upp ett nytt samhälle, då inte ens en zombieapokalyps bör kunna pågå för alltid (då zombier ändå lyder under fysikens lagar och behöver energi samt bara kan existera tills de ruttnar sönder).

Vad är då shoppinglistan för ett någorlunda säkert liv som inte går tillbaka till medeltiden? Här är serien The Colony hjälpsam med att lista förnödenheter.

* Tak över huvudet – bör finnas gott om det, det är snarare läget som är avgörande.
* Värme – med tanke på Sveriges skogar är det svårt för en liten grupp människor att förbruka mer ved än vad som går att komma åt för eldning.
* Vatten – The Walking Dead-scenariot verkar inte ha smittat vatten, så det mesta borde vara tjänligt med rätt rening.
* Mat – till en början sånt som kan hittas, i förlängningen måste man kunna jaga, fiska eller odla mat.
* Verktyg – för allt från att reparera saker till att bygga skydd. Elektriska verktyg är förstås överlägsna, förutsatt att det finns bränsle.
* Vapen – för att skydda sig från zombier och eventuella andra överlevare behövs vapen. Skjutvapen är förstås ovärdeliga men yxor och andra effektiva närstridsvapen är betydligt mer praktiska på sikt. I det långa loppet måste ammunition kunna tillverkas.
* Bränsle – för att kunna använda verktyg och fordon behövs bränsle och ett sätt att fylla på detta, antingen genom plundring eller genom att producera nytt.
* Medicin – enkla sjukdomar kan vara ödeläggande i en riskabel situation, och kostpreparat kan vara livsviktigt för att komplettera kosten.
* Fordon – för att leva relativt säkert är avstånd avgörande, och det är inte effektivt att resa till fots längre sträckor.
* Kommunikation – för att kunna koordinera en grupp kan radio vara användbart, men det kommer inte att gå att förlita sig på befintlig infrastruktur.
* Elektricitet – batterier räcker inte för alltid, det behövs generatorer för att hålla i ett längre perspektiv och få ett drägligare liv. I bästa fall självförnyande sådana som sol- eller vindkraft.
* Nöjen – när alla grundläggande behov är fyllda behövs trots allt nöjen för att hålla hjärnan i form. Böcker kan vara både ett nöje och en källa till kunskap.

Vilket leder oss till det kanske viktigaste av allt. I en sån här verklighet blir kunskap det avgörande för överlevnad. Tak över huvudet är praktiskt taget det enda som vilken idiot som helst kan skaffa sig. Allt annat kräver kunskap i någon form, och det finns gränser för hur mycket en människa normalt kan ta till sig. En grupp skickliga yrkesmän – byggare, läkare, ingenjörer, jägare, bönder – har en stor fördel jämfört med en ensam Robinson, men samtidigt blir det större risk för konflikter. I ett lite längre perspektiv behövs dock fler människor för att skapa ett samhälle som existerar längre än en livslängd, så det går inte att isolera sig för mycket.

Scenariot är väl kanske inte realistiskt i nuläget, men man vet aldrig. Om apokalypsen kommer, är du redo?

En tanke kring ”The Walking Dead är verklighet – vad göra?

  1. Robert

    Har du läst ”World War Z”? I mitt tycke den bästa skildringen av en ”realistisk” zombieapokalyps och dess verkningar.

Lämna ett svar