Tio spel jag vill se på E3 2018

Snart är det dags igen! Den här veckan drar E3 igång med dunder och brak, och som vanligt lär det bli tonvis med nya spel, en massa hype, några gigantiska överraskningar och så förstås eviga malande presentationer av oinsatta gästskådisar eller idrottare eller vad nu EA brukar släpa in. Men det är inte särskilt sannolikt att det blir någon ny hårdvara. Det har ryktats lite vagt om att nya konsoler kan bli aktuella redan 2019, men då tror jag att de visas upp först nästa år. Cyklerna blir mindre och mindre banbrytande och man vill nog hellre skapa känslan av ”det här är nästa grej, den är cool” snarare än ”sluta köp vår nuvarande konsol nu, för den här mosar den!”. Med det sagt är det tio spel (eller koncept), kända och inte kända, som jag vill se på det här årets mässa.

Förra årets utannonsering av Beyond Good & Evil 2 var fantastiskt imponerande, men så här ett år senare är frågetecknen många. Kan spelet verkligen bli så där storslaget på den här generationens konsoler? Kan man spela ensam i någon sorts story eller är det bara godtyckliga online-äventyr typ Sea of Thieves? Finns det faktiskt någon koppling till originalet? Det kommer att behövas en hel del förklaringar för att hypen ska rulla vidare.

Efter fem tämligen mörka och dystra fantasy-dystopi-titlar av From Software vill jag se ett nytt Souls-liknande spel som inte är så förbannat emo. Mekaniken behöver inte förändras nämnvärt, men jag skulle verkligen vilja se ett high fantasy-äventyr, mer som Elder Scrolls eller Warcraft. Vi har sett kungariken i förfall till förbannelse nu, kan vi få ett kungarike som faktiskt lever? Det enda problemet är väl kanske att From inte har resurser att fylla en sån värld med en himla massa folk och sånt. Det är lättare när bara tio personer i världen fortfarande är kapabla att prata.

Liksom Beyond Good & Evil 2 är det verkligen dags att visa exakt vad Dreams är. Rent potentiellt är det enastående, som Little Big Planet men ännu mer obegränsat. Frågan är om det överhuvudtaget är möjligt att genomföra, och om det blir tillräckligt tillgängligt. Jag hoppas också ordentligt på VR-stödet som har potential att ge oss oändligt skapande. Och på tal om VR …

En kioskvältare för VR. Det har gått två år nu. Det finns massor av intressanta VR-spel och fler släpps varje månad. Teknologin har satt sig och det börjar viskas om nästa generation. Men jag vill se det där spelet som slutligen får alla kritikerna att tystna. Inte för att jag själv behöver det, utan för att jag är så förbannat less på folk som bara flyttar målstolparna hela tiden. Typ: ”Men förutom Skyrim, Superhot, Rez Infinite, Resident Evil 7, Wipeout, Google Earth, Beat Saber, VRChat, Robo Recall, Elite Dangerous, Sprint Vector, Moss, Keep Talking and Nobody Explodes, Job Simulator, Farpoint, Robot Rescue, Minecraft, Star Trek: Bridge Crew, Thumper och Assetto Corsa … VAD har VR egentligen gjort för OSS?”

När det gäller Metroid Prime 4 har jag väl inte så många farhågor. Bara att det heter Prime 4 antyder att vi aldrig mer behöver se något Other M. Men jag vill fortfarande se det för att veta att det faktiskt existerar. Och jag vill se hur Metroid kan se ut på en hårdvara starkare än Wii.

Sen skulle jag vilja ha ett sprillans nytt fightingspel. Det är märkligt att det släpps fler 2D-spel än 3D numera, men när bara Namco ens engagerar sig längre och Sega är ytterst ovilliga att försöka överträffa Virtua Fighter 5 så skulle jag vilja se en ny utmanare. Liksom en 3D-motsvarighet till Skullgirls, där ett tekniskt skickligt team förstår hela genren och gör en ytterst kompetent tolkning. Kanske rentav ett spel som faktiskt pressar konsolerna, men som inte blir någon sorts boxnings/MMA-hybrid. För då skulle jag faktiskt kräkas lite grann.

Jag är också lite nyfiken, mot allt sunt förnuft, på Jade Raymonds Star Wars-spel. Det har ju varit på gång länge nu, men till skillnad från Star Wars 1313 lever det fortfarande och har hälsan. Det som talar för spelet är att Jade Raymond bör ha god smak. Det som talar mot spelet är att EA lär göra allt för att göra det till en motbjudande styggelse till lurendrejeri. Så vi får se.

Sega har ju sagt att de vill utforska sina gamla serier igen och om Virtua Fighter kräver för mycket expertis, vad sägs om ett nytt Panzer Dragoon? Det behöver inte vara dundersnyggt, Orta är fortfarande dödsläckert tack vare sin design. Och så skulle också det vara som klippt och skuret för VR. Snälla, ge mig.

På tal om Sega så är det verkligen dags att Tetsuya Mizuguchi visar upp något nytt. Sedan han lämnade Q Entertainment har han bara varit med i begränsad utsträckning i nyversionerna av Rez och Lumines. Det är dags för något nytt från synestetikens mästare.

Och så är det väl hög tid för Elder Scrolls VI? Hela generationen har snart gått utan ett riktigt Elder Scrolls (nej, Online räknas inte). Precis som med Grand Theft Auto har Bethesda nöjt sig med att bara ge ut samma spel på nytt och fortsätta håva in stålarna. Men det behövs något nytt snart, och jag tror inte att det är omöjligt att det kan komma snart. Fallout 4 dök ju upp från ingenstans och släpptes samma år. Sen om några år med nya konsoler kan de släppa det igen – då i VR. Det skulle jag gilla.

Det här inlägget postades i Spel och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar till Tio spel jag vill se på E3 2018

 1. Mikael skriver:

  Det vore på något sätt fantastiskt om Housemarque tog all sin moderna expertis och gjorde ett nytt Elfmania :D

 2. Erik Malm skriver:

  ”Liksom en 3D-motsvarighet till Skullgirls, där ett tekniskt skickligt team förstår hela genren och gör en ytterst kompetent tolkning.”

  Skullgirls är unikt i det avseendet att det drivs av kärlek till genren snarare än vinstintresse. Fler spel med samma kreativitetsnivå och kontakt mellan skapare och spelare (vi fick RÖSTA FRAM spelbara karaktärer!) vore sannerligen inte fel.

  Jag har svårt att ens föreställa mig en modern 3D-fighter som inte heter Virtua Fighter, Tekken, Soul Calibur eller (ugh) Dead or Alive, men visst.

  Själv hoppas jag på utannonsering av Mortal Kombat XI (man kan åtminstone utgå ifrån att det blir bättre än sina föregångare, till skillnad från SF/Marvel/Tekken och antagligen Soul Calibur).

  Efter Dragon Ball FighterZ och RWBY-gästspelen i BB Tag vågar man kanske också drömma om att ArcSys skulle ta sig an en mer intressant serie….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.