Tjugo fantastiska men okända Queen-låtar

De flesta känner till Queen, även om de inte vet om det. Det visste inte jag heller, innan 1996 eller så, då jag upptäckte att de låg bakom många klassiska stycken. ”Bohemian Rhapsody”, förstås. Arenavältaren ”We Will Rock You”. Ledmotiven från Flash och Highlander. ”Radio Ga-Ga”. ”Another One Bites The Dust”. Den mäktiga ”Barcelona” från OS-invigningen 1992, då Freddie deltog postumt i en inspelning. Det finns massor, och det finns en anledning till att deras samlingar är fullproppade med klassiker. Men i deras femton album finns fler skatter än så. Därför tänkte jag lista tjugo grymma Queen-låtar som ytterligare visar på deras bredd och skicklighet.

1. ”Keep Yourself Alive” (Queen I) – Den första låten på bandets första skiva, och redan en komplex rockdänga med det som skulle känneteckna dem: Freddies röst, körstämmor och avancerade trum- och gitarrsolon av Roger och Brian.

2. ”Flick of the Wrist” (Sheer Heart Attack) – En relativt tung låt med flera solopartier men även tempoväxlingar.

3. ”Death on Two Legs” (A Night At The Opera) – Jag gillar den här låten mer och mer. En ljuvligt bitter hatsång om Queens första manager, utstuderat elak och förmodligen välförtjänt med tanke på hur seg början bandet hade.

4. ”’39” (A Night At The Opera) – Brians sköna folksång har jag redan nämnt, med en mysig akustisk gitarr och en text som handlar om framtiden men samtidigt påminner om kriget.

5. ”Love of My Life” (A Night At The Opera) – En av Queens allra bästa ballader, som med all rätt blev en allsångsklassiker på deras konserter. En hyllning till Freddies flickvän och livskamrat Mary Austin.

6. ”You Take My Breath Away” (A Day At The Races) – Ännu en bra ballad i samma stil som ovanstående, men förutom grym sång toppas den med ett finstämt gitarrsolo framåt slutet.

7. ”Teo Torriatte” (A Day At The Races) – Och ännu en ballad (skulle jag visa på bredd, eller hur var det?), men den här är mer av powerballad och dessutom med refräng på japanska. Freddie må ha haft ett tveksamt leverne men han hade hyfsad smak i alla fall. Det här påminner om ”We Are The World”, fast flera år tidigare. Och bra.

8. ”All Dead, All Dead” (News of the World) – Jag gillar den här svängiga Brian May-låten som har en väldigt udda, skön rytm. Basgången är helt fantastisk (yay, John Deacon!).

9. ”If You Can’t Beat Them” (Jazz) – Versen är strålande, refrängen är däremot lite märklig – ”you gotta do it cause it makes you feel good” slutar väldigt abrupt. Dock en bra låt som hade kunnat vara en klassiker med lite polering.

10. ”Sail Away Sweet Sister” (The Game) – Brian igen, som får göra en klassisk Queen-powerballad med körstämmor och allt.

11. ”Las Palabras de Amor” (Hot Space) – Rätt skön, tung powerballad med refrängslinga på spanska och klassiska tempoväxlingar.

12. ”Keep Passing the Open Windows” (The Works) – En fartig, upplyftande poprockdänga som borde ha kunnat tillhöra toppskiktet.

13. ”Is This The World We Created” (The Works) – Den här låten skrevs inte specifikt till Live Aid utan om svälten i Afrika i allmänhet, men den fick sitt genombrott på jätteshowen. En fantastiskt fin sång med enklast möjliga upplägg där både Freddie och Brian får briljera.

14. ”I Can’t Live With You” (Innuendo) – En riktigt skön 80-talsrockballad, som på något sätt kombinerar Queens ursprungliga stil med lite av gospeltendenserna från ”Somebody to Love”. Det är fascinerande att tänka på att Freddie var allvarligt sjuk i AIDS när han spelade in den här och resten av låtarna på listan. Det hindrade honom inte från att vara världens främsta sångare, även om Queen vid det laget inte längre kunde turnera.

15. ”Ride the Wild Wind” (Innuendo) – Ännu en låt med distinkta toner av 80-talet, med ett ovanligt ljud för att vara Queen. Tillräckligt med camp för ett helt scoutläger, särskilt med Rogers repliker i bakgrunden, men ändå charmig på något vis.

16. ”It’s a Beautiful Day” (Made in Heaven) – Ett kort stycke som får en utdragen förlängd version i slutet av skivan. En av mina favoriter, som alltid dyker upp i huvudet när jag är ute och går i vackert väder. Den är typisk för temat på Made in Heaven, som ofta handlar om det vackra i livet. Sammanhanget gör den förstås rätt sorglig.

17. ”Made in Heaven” (Made in Heaven) – Man kan ju undra hur mycket Freddie visste eller anade om sitt öde, men den här vackra powerballaden spelades först in till hans soloalbum Mr Bad Guy, och arrangerades här om till en mer typisk Queen-låt. Den fick ge namn åt den sista, postuma skivan och fick därför en helt annan betydelse.

18. ”Let Me Live” (Made in Heaven) – Här återkommer rockgospelkänslan en sista gång till en mäktig ensemblesång där både Freddie, Brian och Roger sjunger egna verser. Även detta är förstås en sång med sorglig bismak.

19. ”I Was Born To Love You” (Made in Heaven) – Liksom ”Made in Heaven” var det här en sololåt som fick en upphottning och fungerade bättre som Queen-dänga. Jag gillar livekänslan de lyckades få till av gamla inspelningar.

20. ”Too Much Love Will Kill You” (Made in Heaven) – En sista låt då, från det sista albumet. En sorglig och vacker ballad som får avrunda den här listan. Jag hoppas du hittade något du gillar!

1 tanke kring ”Tjugo fantastiska men okända Queen-låtar

Lämna ett svar