Toys R Us bedrägliga rea

Så här i juletider och inte minst i samband med Black Friday är det lätt att göra klipp. Butikerna snubblar över varandra för att erbjuda störst rea, för att få sig en andel av våra julklappspengar. Här i Östersund hade Lekplaneten ”ta tre och betala för två”, vilket jag nästan utnyttjade men kunde inte hitta ett tredje intressant paket, och Lekia hade 25% rakt av på allt. Den rean ska även fortsätta, specifikt för Lego, till jul, vilket uppskattas.

Toys R Us hade också Black Friday, men där gällde rean specifikt inte Lego. Nåväl, det är väl deras val och till deras försvar kan sägas att priserna generellt redan är pressade. Man brukar kunna hitta saker för ungefär 20% under standardutpriset i vanliga fall. Men nu hade de en specifik rea på 25% under helgen. Då börjar vi prata riktigt bra priser, så jag trotsade blixthalkan och åkte dit.

Det visar sig att priserna är minst sagt bedrägliga. Vi kan börja med det uppenbara. 25% i rea på allt Lego säger de, med förbehållet att saker som redan är på rabatt inte räknas med. Och det är ingen överraskning att nästan alla de största seten har en pytteliten rabatt. Ta till exempel den gigantiska Technic-Porschen, som normalt kostar 2390 kr (vilket är TRU:s ordinarie bra pris, den kostar annars 3199 kr). Den är nedsatt med 91 futtiga kronor för att inte kvalificera sig till rean. Samma sak gäller det ännu dyrare Mindstorms-setet. Några större set verkar dock ha standardpriser, enligt hyllan i alla fall. Och det gigantiska Death Star-setet fanns förstås ingenstans att hitta. Det är lite fult, men gammal vana när det gäller TRU och BR.

tru_porsche

Men sen har vi ett annat fult knep. De flesta av de set som inte har en tillfällig rabatt är återställda till samma eller ännu högre pris än vanligt. Jag har spanat på några set ett tag så jag har full koll på prisbilden. Den Toys R Us-exklusiva A-Wing Starfighter, med exklusiv Lando Calrissian, kostar 599 kronor hos Lego men har legat på 505 kronor på TRU (och på BR, eftersom de är syskonbolag). Den tänkte jag skulle vara köpvärd nu, men icke. Priset var uppskjutsat till 679 kr den 19 november, strax innan rean alltså. Nu när den hamnar på rea så blir priset 509 kr, alltså mer än vad de tog för en månad sedan.

tru_awing

Så det var inte aktuellt med en A-Wing. Istället letade jag i hyllorna efter grejer jag ville ha men som inte var varken rabatterade eller uppskjutsade. Jag hittade till slut ett Speed Champions-set som har kostat 300 kr tidigare. Nu stod det 299 kr på hyllan mot 399 kr hos Lego själva. Sen fanns också Detective’s Office för 1695 kr. Modulhusen har alltid bra bitar och jag skulle vilja bygga ut mitt med en till våning, så det kändes prisvärt. Det var mycket folk i kö så jag reflekterade inte närmare över priset då.

tru_fordgt

Det visar sig dock att rean har dragits från 399 kr respektive 1865 kr. Båda seten hade alltså ett högre pris än vad som stod på hyllan. Så nu måste jag släpa tillbaka alltihop (inte idag dock, eftersom det var tillräckligt livsfarligt att ge sig ut en gång) och se om jag behöver utnyttja öppet köp. Jag skulle väl egentligen helst ha de priserna som faktiskt stod på hyllan, men om de krånglar så lämnar jag tillbaka hela rasket och handlar på Lekia istället. Där är i alla fall priserna inte lika oförutsägbara som bensinen …

Uppdatering söndag: Jag tog mig tillbaka till butiken och de hade inga problem med att ersätta mig mellanskillnaden. Fortfarande lurig rea men åtminstone god service.

Det här inlägget postades i Prylar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.