Transformers Generation Selects Artfire

Hur ofta kan man köpa en transformer? I det här fallet är det tredje gången. Artfire var i sin ursprungliga utgåva en måttlig modifierad version av Grapple och Inferno, bara modifierad för att kunna hålla i en Targetmaster. Tillsammans med likaledes modifierade Stepper, baserad på Jazz, släpptes han exklusivt i Japan i en av de senare serierna. De var inte särskilt populära eftersom de bara återanvände befintliga leksaker i nya färger, och blev därför extremt populära många år senare i samlarkretsar just på grund av sin otillgänglighet. När jag hörde talas om honom var jag mest irriterad på den märkliga officiella översättningen. ”Aatofaiaa” borde ju rimligen bli ”Autofire”, vilket också skulle passa ihop med att Targetmasters brukade ha namn som handlar om att skjuta. Men då hade jag nyss lärt mig japanska och var väldigt pretentiös.

På grund av sin status som enkel ommålning av mer kända befintliga figurer har Artfire faktiskt släppts flera gånger, senast faktiskt som Masterpiece-utgåva. Jag var länge sugen på den eftersom Masterpiece Inferno är en av mina favoritfigurer någonsin, men lyckades hålla mig från att beställa en 1500-kronorsfigur som jag inte på något sätt behöver. Jag försöker intala mig att den här 500-kronorsfiguren är ett bra substitut. Inte helt oväntat är han en måttligt modifierad av Grapple och Inferno, från deras figurer från Earthrise- respektive Kingdom-serierna.

Och visst, det är en helt okej figur, precis som sina bröder. Men ska vi vara noggranna så är det ju faktiskt bara Inferno, med en del delar gjutna i vitt och aningen ny dekor. Inferno har ju problemet att han är väldigt monokrom och Artfire åtgärdar det en del, men det finns ingen egentlig rim och reson i färgsättningen. Eftersom han släpptes under Generation Selects var budgeten lite högre och han har nästan fler tillbehör än han behöver, med både ett vanligt gevär och Targetmaster-geväret som förstås förvandlas till miniroboten Nightstick.

För de allra flesta är Artfire nog överflödig i samlingen. Inferno är betydligt enklare att få tag på, och enligt uppgift är också risken stor att Artfires vita plast gulnar. Men lite cool är han ändå, även om det mest är Infernos coolhet som smittar av sig.