Transformers Kingdom/Legacy Blaster

Blaster var huvudperson i det första numret av Transformers-tidningen jag fick, och var sedan en viktig karaktär under de följande två åren, så det är inte oväntat att han blev en favorit. Hans popularitet går dock knappast att jämföra med Soundwave, som ju är en av de allra mest ikoniska i franchisen. Därför var Blaster länge en simpel repaint av olika utgåvor av Soundwave, som inte var särskilt lik förutom att de båda förvandlades till kassettspelare, där Soundwave dock blev en freestyle och Blaster en hel bergsprängare.

I Titans Return-serien fick Blaster äntligen en helt egen version, som sedan istället målades om till Soundwave. Den var rätt cool, men också alldeles överdimensionerad. Därför är den här nya versionen väldigt välkommen. De senaste årens figurer har ju varit överlag extremt trogna tolkningar av originalen, och så även denna gång. Blaster släpptes precis i slutet av förra årets Kingdom-serie men fick också en utgåva i början av Legacy, så han bör gå ganska lätt att få tag på, exempelvis på Heromic.se.

Den här Blaster är en kompakt, solid figur med utmärkt poserbarhet. Han förvandlas till en rätt tjusig bergsprängare, fast jag tycker möjligen att det är för mycket onödiga detaljer. Det går att öppna kassettluckan och där hittar man lite oväntat en hel egen figur. Annars brukar ju Soundwaves och Blasters kompanjoner säljas separat. Den här gången är det Eject, som fått en ny tolkning i väldigt liten skala. Eject har till skillnad från sin kopia Rewind egentligen aldrig fått någon personlighet och den här figuren är mest i genomskinlig plast som dessutom verkar bräcklig. Så han kommer nog att få bo i Blasters mage framöver.

Eftersom Blaster var med väldigt länge i serien passar han in i många sammanhang. Han introducerades alltså tillsammans med Perceptor och ett gäng minibots som jag har fotat tillräckligt många gånger redan, och var också god vän med den obskyra Scrounge. Han hade sedan en liknande relation med Goldbug, var fiende till Grimlock, tillfällig polare med Sky Lynx och även pålitlig underhuggare till Optimus Prime när han återvände. Därför är det här en figur som kommer att komma till användning i många konstellationer i hyllan. Om det finns någon brist så är det väl att designen är en blandning av den gamla leksaken och tv-serien. För en gångs skull hade serietidningen en egen tolkning där Blaster hade goggles och en annan form på hjälmen, och den har aldrig dykt upp i leksaksversion. Med undantag för det personliga önskemålet så är det här dock en höjdare.