Transformers Masterpiece Megatron

Så är han här, efter att jag har spenderat mer pengar på inköp, frakt och tull än jag egentligen vill veta av. Masterpiece MP-36 Megatron är en massiv figur på många sätt. Han levereras i en gigantisk låda, men riktigt så gigantisk är han inte. Istället är det en massa tillbehör som fyller ut lådan, bland annat delarna som förlänger hans pistolform till ett sorts gevär.

Megatron01

Därmed inte sagt att han är liten. Megatron är gjord för att passa ihop med den senaste Optimus Prime, och mäter 24 centimeter från topp till tå. Han passar också perfekt in bland sina kompanjoner, där Starscream och Soundwave är snäppet kortare än honom. Det jag också märker direkt är hur tung han är. I huvudsak består han av plast, men ett flertal delar är i metall och det ger honom en rejäl, solid känsla. En annan kvalitetsfaktor är hur stabila alla rörelser känns. Armar och ben är extremt poserbara, och både armbågar och knän kan böjas mer än 90 grader. Trots det går det att lyfta honom i benet utan att något böjs. Jag är också nöjd med dekoren, som är en aning metallisk och en bra kompromiss mellan seriens grå och leksakens silver. Den enda estetiska missen är Decepticon-märket, som efterliknar tv-seriens som är fulare. Jag lär nog ersätta det med dekaler.

Trots att han är en närmast perfekt avbild av sin seriegestalt kan han förstås också bli en pistol, och vägen dit är utan att tveka den mest vansinniga förvandlingen någonsin. Ingenting är simpelt. Hans rygg fälls ut och blir frampartiet. Bröstplåten vänds ihop och försvinner inuti honom. Armarna vänds mer eller mindre ut och in och inget av den ursprungliga formen blir kvar. Fötterna vecklas ut till ett långt stycke som innesluter hela handtaget medan själva benen halveras i tjocklek. Och slutligen vänds låren ihop och lyfter upp det hela till en sammanhållen pistolform. Förutom de extremt åtsittande höftlederna som fick mig att nästan slita benen av honom är hela förvandlingen väldigt smidig, men det tar säkerligen minst en halvtimme första gången. Jag räknar till 138 moment i instruktionerna, som bör följas till punkt och pricka.

Megatron06

Väl i pistolform kan Megatron kompletteras med längre pipa och armstöd, och han har fungerande säkring och avtryckare, men själva ljudeffekterna sitter fortfarande på kanonarmen som blir siktet. Jag har funderat på det där – borde inte Megatron kunna skjuta både ur siktet och den ordinarie pipan? Nåväl. I övrigt är han en aning bred som pistol men annars realistisk, så när som på en massa linjer kors och tvärs. Pipan ser också ut att hänga en liten aning. Jag skulle dock tveka att bära runt honom utomhus. Vad jag vet, om jag minns rätt från när jag kollade upp MP-5 Megatron, så är det lagligt med låtsaspistoler, men däremot inte lämpligt att skrämma slag på grannskapet.

Megatron03

Han lär dock inte förbli i pistolform särskilt länge, för det är robotformen som är den stora stjärnan. Och jag slås av hur mycket jag egentligen har saknat Megatron i samlingen. Resten av gänget; Soundwave, Shockwave, Starscream och hans medhjälpare Skywarp och Thundercracker – de är bara underhuggare. De kan liksom stå för sig själva, men ska man ha en konflikt så måste Optimus och Megatron finnas där. Jag tror att de senare årens IDW-serier också har hjälpt mig att uppskatta Megatron. Den ursprungliga tv-serien gjorde Megatron till en idiot, men numera är han en intressant personlighet med en gedigen bakgrundshistoria. Han är en fanatiker som en gång i tiden var en idealist, och det finns det många historiska motsvarigheter till.

Jag glömde nästan att nämna allt annat som följer med. Som vanligt låter Takara oss återskapa alla tänkbara scener från tv-serien. Han har sin morgonstjärna, med aningen en vanlig kedja eller en poserbar. Han har sitt lasersvärd och sidopistolen han använde i filmen. Man får också med nyckeln till Vector Sigma och en tankestyrningshjälm. Dessutom finns tre olika ansikten för olika ansiktsuttryck plus ett ansikte och en extra bröstplåt som ser tillknycklade ut, som efter striden i filmen. Allt det här (och tillbehören till pistolen) kommer att hamna i lådan igen, men det är kul som alternativ. Det går också att förvandla ihop tillbehören till ett kanonstativ eller ett bärbart raketgevär åt Megatron.

Megatron04

Masterpiece-serien går från klarhet till klarhet. Det är nästan tur att jag inte bryr mig om riktigt alla, för nu släpps det mer eller mindre en i månaden. April var för övrigt Decepticon-månaden med stort D och tillsammans med Megatron fick vi nyutgåvor av Starscream, Soundwave och hans kassetter. Jag passade på att komplettera med Frenzy och Buzzsaw som saknades – båda är ju figurer jag redan hade fast i andra färger. Men nu när jag har allihop känns det som att det var värt det. Masterpiece är Transformers när de är som allra bäst och Megatron är en av de bästa av dem alla.

Megatron02

Det här inlägget postades i Prylar, Transformers och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Ett svar till Transformers Masterpiece Megatron

  1. Erik Malm skriver:

    Om du inte spelat detta… ”problematiska” spel (som ligger på Taito Legends) så är det värt sina minuter (notera Bub vid 14:24):

    https://www.youtube.com/watch?v=GMz5cefQIxw

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.