Transformers Masterpiece och Legacy Skids

Ibland är det verkligen ketchupeffekt på Transformers. Den gamla minivanen Skids har inte fått någon ny figur sedan 2013, men så är han också en ganska obskyr karaktär. Sen blev det helt plötsligt två splitternya figurer inom några månader.

Masterpiece Skids var en ganska stor överraskning. Nog för att alla klassiska karaktärer får en chans förr eller senare, men han följer inte alls det numera etablerade temat med figurer som är extremt trogna den tecknade serien, ibland till förbannelse. Istället påminner han om de första åren med Masterpiece då det snarare handlade om att göra en lyxversion av den ursprungliga leksaken.

Skids är en licensierad Honda City Turbo som är en ganska liten bil till att börja med, och roboten känns ganska lätt och lite ranglig. Men förvandlingen är i alla fall tillräckligt komplex för att fylla igen glipor i ben och överkropp, och resultatet blir riktigt bra. Däremot har han samma problem som många tidiga figurer att armarna är ett rent helvete att vända precis rätt så de ryms under huven igen, så jag pallar inte att förvandla tillbaka honom.

Möjligen är det en märklig kompromiss i färgsättningen, som följer tv-serien, med två toner av blått tillsammans med lite rött och svart. Men resultatet är ändå okej, och trots lite spinkiga armar gillar jag proportionerna och poserbarheten. Han har sina typiska dubbla vapen som monteras på handlederna och fullt tillräcklig rörlighet. Jag noterade också att det går att montera honom på ett vanligt stativ från exempelvis Figma, för att ge honom mer dynamiska poser. Så överlag en riktigt trevlig figur, även om han inte matchar en del av sina senare kollegor.

Igår anlände så Legacy-versionen av Skids. Legacy är den senaste serien där Hasbro glatt blandar från hela Transformers historia. Skids är här en godtycklig minivan med ganska kantiga proportioner som dock påminner en hel del om hans klassiska utseende. Han är faktiskt bara snäppet mindre i bilform än sin Masterpiece-utgåva, men förvandlingen är mycket enklare och resultatet blir en ytterst fyrkantig, kort robot.

Alla beståndsdelarna finns förstås där och han har sina dubbla vapen och allt, plus en helt malplacerad ”yxa” eftersom Legacy kör med ett energonvapen-koncept, men det är svårt att vara särskilt entusiastisk när han har så många brister. Jag brukar inte bry mig mycket om ihåliga delar, men här är benen helt vansinnigt tomma på insidan. Jämfört med sina utmärkta kollegor från Earthrise har han också för många kompromisser, som plattan bakom huvudet. Han känns inte som en figur från huvudserien utan mer som de där billigare varianterna för yngre barn.

Ack ja. Det är trots allt väldigt stor skillnad på IDW:s Skids, som var baserad på den förra utgåvan, och Skids från G1, så båda har en plats i samlingen. Han hade dock förtjänat en bättre figur än den här. Nåja, vi lär väl se honom igen om nio år till eller så.