Transformers Masterpiece Ratchet

Om man följde serietidningen var Ratchet, som egentligen bara var läkaren i gänget, en av de största hjältarna. Efter att Shockwave hade besegrat samtliga Autobots var Ratchet deras sista hopp, och genom en ohelig allians med Megatron lyckades han både återuppliva Dinobots, lura Megatron och få tillbaka sina vänner, samtidigt som han utmanövrerade Shockwave. Sen var han instrumentell i att återskapa Smokescreen och hans gäng, samt ett helt gäng andra Autobots. Han kämpade mot den mänskliga skurken Mekanikern med list, och besegrades bara på grund av sin moral. Sen deltog han i bakgrunden genom alla de stora slagen. Men alla utslagna Autobots (för att göra plats för nya leksaker) fick honom att tappa modet, och han lurades av Megatron till Cybertron. Där återupplivade han Bumblebee, Jazz och Grimlock (samt Starscream på köpet), och lyckades sedan ännu en gång överlista Megatron och spränga dem båda till intet. Trodde vi – de hade smälts ihop och dök upp som ett monster. Optimus Prime kunde inte förmå sig att döda Ratchet trots att han då även behövde skona Megatron, och lät läkaren Fixit separera dem. Ratchet vaknade långt senare när Arken var på väg till Jorden igen, och upptäckte att han var knuten till Megatron trots att de fysiskt hade skiljts åt. Han besegrade Megatron för tredje gången genom att få skeppet att krascha.

transformers_mp_ratchet00

Där var historien slut, tills serien fortsatte med Regeneration One för några år sedan. Efter att fått vara ifred på Jorden i tjugo år har Megatron närmast utplånat mänskligheten och, eftersom han inte kan döda Ratchet, förseglat honom som levande död i sitt fordon. Och trots sitt horribla slut besegrar Ratchet Megatron en sista gång – när Kup förstår kopplingen och skjuter honom får Optimus Prime en öppning att slutligen utplåna Megatron.

Puh! Med allt det här i åtanke är det inte konstigt att jag gillar Ratchet, och han var faktiskt den enda jag köpte en tredjepartsversion av. Då, för några år sedan, verkade det osannolikt att vi skulle få honom som Masterpiece-figur den närmaste tiden. Men nu är han här, bara några månader efter sin ”tvilling” Ironhide. Båda förvandlas till Nissan Vanette, i Ratchets fall en modifierad ambulansvariant. Och här börjar hela mästerverksgrejen. Den ursprungliga Ratchet-leksaken, för trettiotvå år sedan, var en horribel skapelse som bara vagt påminde om seriefiguren. Uppriktigt sagt förvandlades han från en halv Vanette till en figur utan huvud, medan resten blev en vapenplattform.

transformers_mp_ratchet01

Nu, 2016, har Takara lyckats knöla in en figur som perfekt återskapar hans serieversion inuti samma form, bara aningen större. Och förvandlingen är makalös! Benen lyckas dölja nästan all röd dekor och vänds ut och in för att slutligen bli de kantiga ben vi känner igen. Och sen har vi torson som är ett kapitel för sig. Hela överpartiet av bilen viks på något magiskt sätt ihop och trycks in i sig självt så att bara en kompakt överkropp återstår. Allt låses ihop av smidiga hållare och Ratchet är lika kompakt som om han hade bestått av ett solitt block plast. Helt strålande!

Till skillnad från Shockwave som bestod helt av lila plast är Ratchet målad hela vägen, vilket ger honom en lyster och en skärpa som är svår att uppnå med vanlig plast, som alltid tenderar att bli aningen genomskinlig i de små detaljerna. Han är närmast perfekt förutom ett litet problem – han är alldeles för stor! Visst, han bygger på samma form som Ironhide som alltid var lite större än övriga bil-Autobots, och han blir ju ett större fordon. Men Ratchet tornar upp sig över Prowl som, i mina ögon, borde vara ungefär lika lång, och han är bara huvudet kortare än Optimus. Faktum är att han är nästan exakt lika lång som Shockwave, som i sin tur är aningen för kort.

transformers_mp_ratchet02

Med Ironhide följde det en gigantisk mängd tillbehör och Ratchet vill inte vara sämre. Han har en rad små pistoler, kanoner, skiftnycklar och annat som han använde vid ett eller annat tillfälle i tv-serien. Han har också ett extra ansikte med ett mer uppsluppet uttryck. Allt detta går att förvara på en extra liten vapenplattform – en avbildning av den där extrabiten som ursprungligen behövdes för förvandlingen!

Det jag saknar är, återigen, grejer för att försöka fånga tidningsversionen. Ratchet hade där rött huvud med ett silveremblem, och den där tredjepartsfiguren hade faktiskt det som alternativ, men inte på den här versionen. Ratchet hade också i tv-serien Röda Korsets kors på axlarna, återigen för att ingen brydde sig om vad som fanns på leksakerna på den tiden, men eftersom det är förbjudet idag så får man med alternativa varianter som stickers och den händige kan klippa ut korsen och använda dem så utan att någon behöver bli stämd. Men här föredrar jag att lämna honom ren och lite mer som serietidningen. Hade det varit helt komplett hade jag också önskat mig det där särskilda verktyget som Mekanikern stal av honom, men som vanligt är seriefansen inte lika bortskämda som tv-seriefansen.

transformers_mp_ratchet03

Trots en återigen för slavisk tolkning av tv-seriegestalten och en aningen för stor figur är Ratchet ett riktigt mästerverk, tack vare den strålande förvandlingen. Jag kan inte se hur han hade gått att göra bättre (troligen skulle inte plasten hålla om han var 25 procent mindre), och han bjuder på massvis av roliga möjligheter. Nu är väl det enda problemet att om han någonsin släpps på nytt i ny skala behöver jag köpa Megatron igen …

Det här inlägget postades i Prylar, Transformers och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.