Transformers Masterpiece Shockwave

Shockwave var alltid en lite udda fågel i Decepticons led. I tv-serien var han en obrottsligt lojal ja-sägare som sedan försvann utan större ceremonier i samband med Transformers-filmen. I serietidningen däremot introducerades han som en sann rival till Megatron som hade anlänt till Jorden på egen hand och istället för att ligga utslagen i Arken i 65 miljoner år hade ägnat tiden åt att forska på dinosaurier (och skapa Dinobots). När sedan Megatron släppte garden en sekund dök han upp och dominerade scenen totalt. Han utmanövrerade sedan densamme med hjälp av Predaking och tog makten på Jorden medan Megatron lallade runt på Cybertron. Att besegras av Fortress Maximus och störta från rymden stoppade inte heller honom. Han återvände och muckade gräl med den dåvarande Decepticon-ledaren Scorponok, och såg sedan till att överleva Unicron-kriget. Han slogs ut (ironiskt nog) när Arken kraschade på Jorden en andra gång, men återhämtade sig och överlevde faktiskt hela historien.

Som leksak var Shockwave ursprungligen en helt fristående leksak som köptes in av Hasbro till Transformers-serien. Det gav honom en unik form och ett udda utseende (med en enda öga) som bara på senare år har börjat förklaras. Det innebar också att det var praktiskt taget omöjligt att ge ut honom på nytt, och Shockwave förblir en av få klassiska Transformers som inte fått en nyutgåva. Enstaka hyllningar som Energon Shockblast och den snygga men aningen märkliga Binaltech Shockwave kunde inte fylla törsten efter originalet, som jag skaffade för ett par år sedan. Det hävdades också att Shockwave var för långt ner på listan över Masterpiece-kandidater. Som vanligt sägs det så mycket dumt.

transformers_mp_shockwave2

Men är det här den slutliga, perfekta Shockwave? Nja, det beror på vem man frågar. På sistone har Hasbro/Takara väjt med inriktningen på Masterpiece. Istället för att göra perfekta versioner av de gamla leksakerna siktar man numera på perfekta versioner av tv-seriefigurerna. Det syns främst på färgvalet: Shockwave är en mellanlila färgton som är oerhört svår att fånga på kamera. Hans händer är ljuslila istället för genomskinliga (vilket i och för sig är svårt att motivera) och andra detaljer är grå snarare än silverfärgade. Det går till och med så långt att man kan välja att använda fulare Decepticon-klistermärken som mer ser ut som de i filmen, och att han har en miniversion av sig själv som vapen för att representera animeringsfel i serien. Det här är Ugly Box Art Mega Man-liknande nivåer av att slaviskt följa nostalgiska dumheter.

Nämnas bör att man kan ersätta hand och kanon med genomskinliga versioner, men färgen i övrigt kommer man inte ifrån. När jag väl ser honom personligen tycker jag dock inte att det gör så mycket. Shockwave är en rejäl figur med bättre proportioner än tidigare, tack vare en sedvanlig vansinnig förvandling av benen. I övrigt är han dock nästan identisk med originalet. En svag punkt är huvudet, som sitter på en platta som måste dras upp ur torson. För att få den att låsa ordentligt måste man slita i huvudet – som gärna lossnar från sin kulled och är himla bökigt att få tillbaka.

transformers_mp_shockwave1

Väl i robotform och utrustad med en genial ”kabel” gjord av en tätlindad spiral är han dock väldigt snygg. Shockwave såg nästan på egen hand till att färgen lila symboliserade ondska i Transformers, och hans opersonliga ”ansikte” bidrar. Han är tillräckligt poserbar för att åstadkomma en massa bra poser, även om Shockwave sällan var en handlingens man. Det finns också extra händer för att salutera Megatron – men, som sagt, min favoritversion av Shockwave skulle aldrig komma på sånt nonsens.

Det var aldrig någon fråga om saken – jag köpte Shockwave bokstavligen så fort jag såg honom på de japanska butikshyllorna. Och jag är ganska nöjd, trots kompromisserna med tv-serien. Lilafärgen fungerar bra – han var inte särskilt mörktonad i serietidningen heller – men silverdetaljer hade varit bättre. Något som däremot irriterar är småbrister i plasten som syns eftersom han, till skillnad från exempelvis Ironhide, är helt omålad.

Som favoritfigur hamnar han ändå ganska högt på listan – det är ju ändå en Masterpiece vi pratar om. Han kan inte mäta sig med sensationella figurer som Prowl, Soundwave, Grimlock och Optimus Prime, men på det hela taget är jag nöjd.

Det här inlägget postades i Prylar, Transformers och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.