Transformers Studio Series 1986 Hot Rod

Studio Series har pågått ett bra tag inom Transformers-utbudet, där idén har varit att erbjuda extremt detaljerade modeller av figurerna från filmerna. Problemet är att det har varit figurerna från filmerna, som konsekvent ser bedrövliga ut, med undantag möjligen för Bumblebee och Blackout. Men i år har man siktat lite annorlunda. Hasbro kom nämligen ihåg att man minsann gjorde en film redan 1986, utan de där bedrövliga plåtskrällena, och lanserar därför i år en serie figurer som i princip skulle kunna passa in i det ordinarie utbudet av klassiska nyversioner, som dessutom pågår för fullt med War for Cybertron: Kingdom. Dubbelt så kul, alltså.

transformers_hotrod01

Hot Rod var förstås huvudpersonen i filmen från 1986, och han har fått extra mycket kärlek här på utvecklingsstadiet. Han säljs som en figur i Voyager-skala, men själva figuren är marginellt större än en Deluxe. Det här har varit ett vanligt knep i de senare serierna för att kunna hålla figurerna någorlunda skalenliga men ändå sälja så många dyrare versioner som möjligt. Man kompenserar det delvis med en uppsättning tillbehör som snarare får Hot Rod att kännas som en Masterpiece-figur. Han har sina två typiska pistoler, men också små eldflammor att sätta på armkanonerna (som även fungerar som avgasrör i bilformen). Han har också ett handvapen i form av en såg, möjlighet att fälla ut en liten svets, och så självaste Matrixen med tillhörande ljuseffekt för den där scenen i slutet av filmen. Det enda som möjligen saknas är förmågan att förvandlas direkt till Rodimus Prime.

transformers_hotrod03

Men om vi fokuserar på själva figuren så är han anmärkningsvärt trogen förlagan. Det har släppts ett par ganska hemska Hot Rod-versioner genom åren från 2006 och framåt, men den här är praktiskt taget perfekt. Proportionerna är strålande, poserbarheten är utmärkt, målningen är fläckfri och trots att figuren är ganska liten känns han solid i robotform. Han har till och med poserbara fingrar, något som annars aldrig förekommer i den här storleksklassen.

Förvandlingen är också smått vansinnig. Man vänder ut och in på både benen och överkroppen, och nya delar fälls ut för att bättre återskapa bilformen trots att roboten har en mer stiliserad design. Det finns en helt annan motorhuv istället för den som Hot Rod faktiskt har som bröstplåt, och allt sitter ihop riktigt bra. Ett litet problem är väl att alla de små flärparna som täcker över glapp känns väldigt bräckliga, och jag skulle knappast våga sätta den här i händerna på ett yngre fan. Han har mer eller mindre en förvandling av Masterpiece-klass, men eftersom figuren är mindre blir delarna också desto bräckligare. Om du shoppar åt yngre förmågor, sikta kanske hellre på Kingdom-figurerna.

transformers_hotrod02

Studio Series har varit lite lättare att få tag på i svenska butiker än de olika War for Cybertron-serierna, så förhoppningsvis kommer det gå att hitta Hot Rod relativt enkelt. Att han är dyrare än en Deluxe (min kostade 469 kr på Heromic) är inte heller så pjåkigt med tanke på att svenska Deluxe-figurer länge kostade minst så mycket med BR och Toys’R’Us befängda priser för några år sedan. En liten Voyager med roliga tillbehör känns också som ett bättre köp än en normal Voyager som fått några onödiga stora tillbehör för att motivera det dubbla priset som Leader-klassen, som med exempelvis Shockwave eller Optimus Prime (som båda är strålande figurer, men onödigt dyra).

transformers_hotrod04

Det finns helt enkelt inget att klaga på. Jag är inget jättefan av Hot Rod som karaktär vare sig det handlar om den klassiska G1-serien eller nytolkningarna av IDW, men det här är bara en fullständigt fenomenal Transformer, i princip en Masterpiece-figur till en tredjedel av priset. Bara att tacka och ta emot.

transformers_hotrod05

Lämna ett svar