Transformers Studio Series 1986: Ratchet

Det börjar vara väldigt få karaktärer från 1986-filmen som inte har dykt upp i Studio Series vid det här laget. Det kan tyckas lite makabert att släppa leksaker av figurer vars enda insats i filmen, i den scen som finns med som bakgrund i förpackningen, var att mördas i början av filmen för att göra plats för nya leksaker. Men å andra sidan ger det oss nya välgjorda versioner av karaktärer som inte riktigt fått utrymme på sistone.

Ratchet är en sådan. Han har på senare år varit tvingad att vara en exklusiv alternativ version av Ironhide och hans utgåvor har tenderat att vara extremt svåra att få tag på. Men nu finns han äntligen att köpa utan onödiga förbokningar eller paketbeställningar. Och det är en riktigt bra version. Om jag jämför honom med Ironhide från Earthrise är det nästan pinsamt hur mycket mer komplex förvandlingen är. Istället för att hela taket och mycket av rutorna blir en onödig sköld, som hade varit ännu mer malplacerad på Ratchet, så utnyttjas hela bilen på ett smart sätt. Han är aningen mindre än sin Masterpiece-version men har i gengäld bättre proportioner. Men jag gillar faktiskt att de här två nu är olika, och jag känner inget behov av att uppgradera Ironhide också.

Det här är förstås en trogen tolkning av hans utseende i filmen. För mig kommer den egentliga Ratchet alltid att vara den från serietidningen, men där är jag förstås i minoritet och även om Hasbro lägger stor möda på att avbilda varenda sekund av tv-serien med ett överflödigt tillbehör eller två är det väldigt sällan de ens noterar att Marvel-serien existerade.

Nackdelen är förstås att man får betala Voyager-priser för en figur som knappt är större än en Deluxe. Å andra sidan klagade jag på att Masterpiece Ratchet var för stor, och som vanligt innebär en mindre figur att mer budget läggs på förvandlingen. Jag hade åtminstone gärna haft några verktyg istället för dubbla pistoler, men så är det här ju också scenen där han blir skjuten. De går att placera på ryggen så han framstår lite mer fredlig. I övrigt har han i teorin också två sirener som tillbehör. De sitter på benen i robotformen och är lite lösa på mitt exemplar.

På det hela taget är det en välgjord figur. Inte den mest spännande, men Ratchet ska ju inte heller vara särskilt spännande, utan bara rejäl och pålitlig.