Transformers Titans Return: Powermaster Optimus Prime

Gillar du Optimus Prime? Som han var när tv-serien började? Grattis, du har 257985 olika varianter att välja på. Gillar du Powermaster Optimus Prime, den form han fick i början av 1989 och sedan hade resten av serietidningens historia? Då har du väntat länge, minsann.

Och jag har väntat länge. Konceptet med att göra superversioner av Optimus Prime har återanvänts genom tiderna. ”Vår” Powermaster Optimus var i Japan en separat karaktär som hette Ginrai, och släpptes som en ytterligare upphottad version med ännu ett släp att kombinera sig med (släp-ception!). Sen följde flera generationer av Optimusar som kombinerades med sitt släp för att få den där majestätiska formen: Star Convoy, Robots in Disguise Optimus, Armada Optimus, Energon Optimus (som kombinerades med fyra droner som GÖMDES i hans släp) och, typ, Cybertron Optimus. Men ingen av dem var den riktiga, och trots otaliga nyvarianter på Optimus har inte Powermaster-formen fått en hyllning, förrän nu.

transformers_pm_op

Som vanligt numera har Hasbro och Takara återanvänt den grundläggande strukturen och förvandlingen från en annan figur, den senaste versionen av Ultra Magnus. Vilket i sin tur är en lustig historisk parallell. Men det innebär i alla fall en rejält stor figur med samma koncept som förut: själva trucken viks ihop och blir torson, medan släpet vecklas ut till armar och ben. Trucken kan inte förvandlas till en liten Optimus-form, vilken är lite synd, men samtidigt var den lilla Optimus fullständigt usel. Den här förvandlingen är förstås mycket mer komplicerad och väldigt väldesignad. Allt passar ihop på ett tajt sätt trots att benen bokstavligen består av paneler som viks runt sig själva.

Robotformen av Optimus är fantastisk. Han är rejält grov men har strålande proportioner, som Powermaster ska ha. Förutom truckens underrede på ryggen och några paneler på armarna är det inte heller direkt något som sticker ut i onödan. Panelerna bidrar dessutom till att stabilisera de vapen han håller i (en brist med Ultra Magnus). Lite, lite synd är det att han inte har likadana vapen som originalet, men vadå? Det finns två brister. Dels är armarna uppenbart ihåliga – en vanlig kostnadsbesparing som blir desto tydligare (och mer irriterande) på en så stor och dyr figur. Och så är den grå färgen aningen brunaktig, precis som på Blaster, vilket gör att han ser lite tristare ut (något som syns dåligt på bilder). Det här är två saker som åtgärdas på den kommande japanska versionen, som dessutom trimmar färgsättningen och fixar lite annat. Men den är i gengäld ordentligt mycket dyrare, och någon måtta får det vara.

Förutom sin långtradarform kan också Optimus bli en bas, men precis som originalet (och Blaster) är det en ganska mesig sådan som mest innebär att Optimus gör tidernas manspread. Men det är i alla fall något mer att leka med (Leka? Vadå, är Transformers leksaker?), och även koppla till Fortress Maximus. Det låter dig också befolka honom med en massa Titanmasters – de smårobotar som förvandlas till huvuden numera. Optimus huvud heter Apex (inte Hi-Q), och jag hade väl egentligen hellre haft en motor för att göra honom till en riktig Powermaster, men huvudet döljs väl inne i hans hjälm och orsakar inga fler nostalgiska kriser.

Var han värd 27 års väntan? Knappast. Men det är en riktigt cool figur som väl fyller sin plats i hyllan, som för övrigt varit tom på Optimus-varianter sedan jag rensade bort alla övriga tolkningar som jag inte bryr mig så mycket om. Det återstår att se om och när den här släpps i Sverige – distributionen till de enda återförsäljarna Toys R Us och BR är lika opålitlig som svindyr – men han är värd besväret att importera. Om du inte vill vänta ännu lite längre på den japanska versionen till dubbla priset.

Lämna ett svar