Transformers War for Cybertron Earthrise: Arcee, Sunstreaker och Fasttrack

Årets Earthrise-serie har redan bjudit på massor av utmärkta figurer, och det gäller även de senaste. Men jag är inte riktigt lika nöjd med det här gänget.

transformers_arcee04

Arcee släpptes för några månader sedan, men distributionen har varit lite svajig av förklarliga skäl och jag fick inte tag på henne förrän nu. Ungefär samtidigt som hon visades upp avslöjades även en Masterpiece-version av Arcee, men jag undrar om den här ändå inte är bättre, åtminstone relativt sett.

transformers_arcee03

Det grundläggande problemet med Arcee är att hon designades till den första Transformers-långfilmen 1986 och aldrig var tänkt att fungera som leksak. Hon är i princip en slimmad robottjej med små lådor på axlarna. Därför brukar de flesta figurerna helt enkelt fuska hejvilt, eftersom man förstås inte är beredd att göra henne mindre slimmad. Earthrise Arcee är också praktiskt taget en Figma-figur som råkar ha en ihopfälld bil på ryggen. Den vecklas sedan ut och så tränger hon ihop sig under den. Inte mycket till förvandling, men det är i alla fall en riktigt välgjord modell av Arcee, med bra proportioner, färger och poserbarhet.

transformers_arcee05

Hon har hyfsat bra balans trots en jätteryggsäck, men mitt exemplar har lite veka fotleder som skulle behöva en omgång klarlack. Det går också att koppla loss den bakre delen av paketet och använda den som ”hoverboard”, men det blir närmast pinsamt uppenbart att hon i så fall bara står rätt upp och ner på en halv bil. Som statisk figur är Arcee helt okej och tillsammans med de kommande figurerna i Kingdoms-serien och den nya filmbaserade serien är hon förmodligen den bästa versionen av den här karaktären och som representant för Transformers: The Movie.

transformers_sunstreaker01

Sunstreaker dök upp alldeles nyligen och var hett efterlängtad, då han tillhör en av de gamla favoriterna. Jag hade tidigare figuren från 2008, men det är ruggigt uppenbart hur mycket bättre Hasbro har blivit på både mekanisk konstruktion och utveckling av de klassiska designerna sedan dess. Sunstreaker har massvis med personlighet, lysande färgsättning och bra poserbarhet. Förvandlingen är smart gjord, även om den inte kommer i närheten av hans sanslösa Masterpiece-utgåva, och man fuskar lite på ett elegant sätt med att fötterna faktiskt inte blir motorhuven – den sitter helt enkelt på undersidan.

transformers_sunstreaker02

Hasbro har däremot sparat in på andra aspekter. Han har ingen som helst vinge baktill, trots att det finns lämpliga portar för att hålla i en. Han har inte heller något riktigt vapen. Luftintaget går att vika ihop till någon sorts bastardiserat vapen, men det är samtidigt en så viktig del av hans profil. Sen är också den gula färgen inte alls samma ton som den gula plasten, vilket ofta är ett problem. Det syns mindre i verkligheten än det gör på bilder med bra belysning, men är ändå märkbart. Å andra sidan växte jag upp med en Sunstreaker där färgen på taket nöttes bort och jag försökte måla om den själv, så jag har inte så höga krav.

transformers_fasttrack01

Slutligen har vi Fasttrack, som tillhör undergruppen Weaponizers som har varit ett vanligt förekommande element i War for Cybertron. Idén är att det är standardstora figurer som både har sina egna förvandlingar och också kan splittras upp i diverse småvapen åt de andra. Som en händelse så har de här figurerna också tenderat att vara nytolkningar av olika drönarfigurer som följde med de största basfigurerna: Metroplex, Fortress Maximus, Trypticon och så vidare. Så om du har köpt dem är du lite extra motiverad att komplettera dem med sina kompisar. Fasttrack var ursprungligen en bonusfigur som såldes tillsammans med Scorponok, och som en händelse släpptes ju en ny större Scorponok i år.

transformers_fasttrack02

Om vi ser honom som en helt egen figur är Fasttrack hyfsat cool ändå. Han går att posera rätt bra och färgerna är lite ovanligt tillbakahållna, förutom då de oranga detaljerna. Modelleringen är tjusig och han har faktiskt tillräckligt med personlighet för att fungera separat, åtminstone som robot. Däremot opponerar jag mig mot att kalla honom en Transformer. Som Weaponizer fuskas det rejält och de flesta av hans former åstadkoms genom att man plockar sönder honom i småbitar och sätter ihop på ett annat sätt. Nu kunde man ju ta loss armarna på den ursprungliga Fasttrack, men ändå. Det var 1987, nu är det 2020. Som komplement till Scorponok passar han dock bra, så jag är ändå rätt nöjd.

transformers_fasttrack03

Det råkade vara smidigare att beställa hela sortimentet på en gång, så utöver Sunstreaker och Fasttrack fick jag också Runamuck och Trailbreaker. Tills vidare sparar jag dem oöppnade tills jag vet om jag vill ha kvar dem, men Runamuck är en välgjord och efterlängtad nyversion av en gammal sidokaraktär som hade en hyfsat stor roll i de första numren av IDW:s moderna Transformers-serier. Det är dock irriterande att hans brorsa Runabout, den svarta bilen, enbart säljs som exklusiv specialversion. Som vanligt numera är det himla svårt att få ett komplett gäng.

Trailbreaker använder samma grundläggande konstruktion som Hoist, som jag förstås gillade. Egentligen har Trailbreaker den snyggare designen, men jag gillar Hoist mer och jag har inte riktigt behov av att ha båda två. Om jag ger mig på att komplettera hela 1984 års rollista blir det här samlandet ännu dyrare.

De tre figurerna är i alla fall överlag välgjorda med bra designer, men allihop har irriterande brister som håller dem borta från det absoluta toppskiktet. Earthrise har ändå varit en utmärkt serie och inför nästa år är både huvudserien Kingdoms och filmfigurerna från 1986, som ersätter Bay-filmernas figurer i Studio Series, väldigt köpvärda. Så det fortsätter att vara dyrt med Transformers, på gott och ont.

1 tanke kring ”Transformers War for Cybertron Earthrise: Arcee, Sunstreaker och Fasttrack

Lämna ett svar