Transformers War for Cybertron Earthrise: Optimus Prime

Hasbro öser på med sin Earthrise-serie som är starkt inspirerad av den ursprungliga G1-serien, och medan jag väntar på höstens nyheter passade jag på att köpa den senaste versionen av Optimus Prime. Den här herrn är, egentligen, ingen jättefavorit. Jag har alltid tyckt att Optimus Prime är allt för idealiserad och bäst på allt – han är Superman i Transformers. Så därför kan jag lätt bortse från majoriteten av alla hundratals figurer som dyker upp, inklusive den svinsnygga och svindyra senaste Masterpiece-utgåvan.

tf_op01

Earthrise Optimus Prime är dock en väldigt bra kompromiss mellan lekbarhet och detaljrikedom. Det kom visserligen en Optimus i Siege-serien förra året, som den här versionen återanvänder vissa bitar från, men fördelen med att Optimus är en sån jättefavorit är att Hasbro och Takara alltid lägger mycket krut på honom. Och det här är en smått magnifik figur i den här storleksklassen.

tf_op05

Faktum är att han nästan påminner om en mindre Masterpiece-figur. Förvandlingen av benen är väldigt enkel, med bara bränsletankar som fälls in i låren som finess. Men hela överdelen är superpetig och samtidigt väldigt enkel. Som den förra Masterpiece-figuren är hela den nedre fronten på lastbilen fejkad, och består av ett antal paneler som vecklas ut från insidan av bröstkorgen. Sedan placerar man in resten av delarna – armarna och huvudet, och så sluter man alla paneler runtom för att få den fyrkantiga kabinen. Väldigt elegant.

tf_op02

tf_op04

Lastbilsformen är helt okej, även om släpet känns tunt och lite sladdrigt. Det kan förstås öppnas, och inuti finns den lilla medhjälparen, men ingen Roller. Det går att använda som operationsbädd och koppla loss medhjälparen och ha som jetpack till Optimus, men i princip är det en låda på hjul som är praktisk att ha tillbehör i. En del av rampen går också att ta loss och använda som sköld eller koppla till den här seriens andra kompatibla basfigurer.

tf_op03

Optimus själv är faktiskt inte så stor. Precis som övriga figurer i Leader-utbudet i de här serierna är han i praktiken en Voyager, med släpet i det här fallet som argument för att han ska kosta dubbelt så mycket som exempelvis Grapple. Det är lite fult överlag, och det svider en hel del att betala 799 kronor för en figur som är i samma storleksordning som en för 449, och bara är snäppet större än de stora Deluxe-figurerna Ironhide och Hoist som går på 329. I gengäld är han alltså extremt komplex, och också extremt poserbar. Det är överhuvudtaget en kul figur att bara pyssla med, just eftersom han är så rörlig och lättanvänd, till skillnad från en Masterpiece som man nästan måste ta i med silkesvantar. Med alla smådelar vet jag däremot inte om jag skulle våga sätta honom i händerna på en åttaåring som omslaget rekommenderar.

tf_op06

Men detaljerna imponerar. Småsaker som att armarna är solida från alla håll, att händerna är poserbara men ändå kan hålla i hans vapen, och att fötterna går att tilta för att anpassa sig till underlaget. Och så mest imponerande: trots att hela lastbilsfronten fälls in i bröstkorgen finns det ändå plats för att öppna framrutorna och ta ut en pytteliten Matrix. Det är såna saker som gör att Earthrise Optimus Prime känns som en mer kompakt Masterpiece-figur, och nästan värd det höga priset. Hittar du honom billigare är det bara att slå till.

Lämna ett svar