Transformers War for Cybertron Earthrise Prowl & Ironhide

Det var inte länge sedan jag fick tag på Earthrise-versionen av Smokescreen. Som ett lustigt sammanträff vände Hasbro på steken med de här två karaktärerna. I Siege-utgåvorna var Prowl en vanlig figur och Smokescreen exklusiv. Nu när båda släpps igen går Smokescreen att köpa som vanligt medan Prowl enbart finns i ett Amazon-exklusivt paket tillsammans med Ironhide, som även han har fått en liten uppdatering sedan han släpptes i Siege.

Jag tycker generellt att Hasbro gärna hade fått sikta på nya karaktärer till de båda serierna istället för att släppa måttligt uppdaterade versioner bara ett år senare. Nåväl. Båda två är klassiska karaktärer och jag hade ingen Ironhide överhuvudtaget längre, så det får väl vara värt det lilla problemet. Notera dock att Amazons notoriskt usla svenska portal inte har de här figurerna, så jag fick beställa dem från Tyskland.

transformers_prowl_ironhide00

Prowl är alltså mer eller mindre samma modell som Smokescreen och förvandlas till en aningen Nissan-inspirerad sportbil i polisdekor. Det finns dock en hel del skillnader. Han har förstås sirener på taket, men också ett annat huvud som mer liknar de ursprungliga leksakerna medan Smokescreen är mer inspirerad av den bastardiserade tv-serien. Deras vapen är identiska men jag bytte ju ut Smokescreens hemska varianter mot Siege-versionens. Prowl saknar helt axelkanoner eftersom, återigen, tv-serien är helig. Fronten på bilen är mer slimmad och mer lik den ursprungliga Datsun 280Z, men märkligt nog har han samma spoiler baktill. Det är alltså lite av en blandning, men detaljerna är välgjorda och Prowl har alltid ett briljant färgschema. De har också lyckats måla honom så att den vitmålade genomskinliga plasten matchar den som är gjuten i vitt, vilket inte alltid är fallet.

Det jag har att anmärka på, förutom de saknade kanonerna, är att benen ser lite sämre ut. Det är petigt att gnälla på det, men när de anstränger sig för att få till allt så nära som möjligt så märks skillnaderna desto mer. Hans lår borde vara metallfärgade för att bryta upp allt det svarta. Och eftersom hans glasrutor är ljusblå istället för nästan svarta, så syns det tydligare att underbenen är väldigt genomskinliga och öppna baktill. Men i det stora hela utklassar han sin Siege-version som jag nu ska sälja så snart som möjligt.

transformers_prowl_ironhide01

Ironhide då. Han tillhör samma prisklass i deluxe-sortimentet, men är betydligt större än Prowl. Här återanvänds faktiskt mycket av delarna från Siege-versionen, men hela bilmodellen är förstås helt ny. Han är grov och stadig, men inte riktigt lika trogen tv-serien i detaljerna och inte heller, förstås, särskilt trogen den hemska ursprungliga leksaken. Men det är en rolig figur.

De fuskar dock lite med bilformen, där hela taket och några delar av rutorna blir en kravallsköld. Det passar förstås Ironhide som är en tuffing, men jag hade nog hellre sett en mer detaljerad förvandling för att få in bitarna på själva roboten istället. Baktill på bilen hänger också fötterna helt öppet. Om de hade varit målade skulle man möjligen kunna se dem som en lastramp, som rullstolsliften på en taxi-van, men nu ser det klumpigt ut. Och matchningen är sämre mellan de målade och gjutna delarna, samtidigt som panelerna inte riktigt knäpper ihop.

transformers_prowl_ironhide02

Jag försöker undvika att bara shoppa okontrollerat, för Earthrise är definitivt en av Hasbros bästa Transformers-serier någonsin. Jag hade möjligen kunnat hoppa över Ironhide om han såldes separat, men Prowl var ett absolut måste. Det är också en ordinarie figur som, precis som Smokescreen, nästan kan börja jämföra sig med sin Masterpiece-utgåva, som i sin tur är en av de bästa Transformers-figurerna någonsin. Priserna är inte roliga, även om man hittar de här figurerna i svenska butiker, men Earthrise går från storhet till storhet.

Lämna ett svar