Transformers War for Cybertron Kingdom: Cyclonus

Det ska bli skönt när den här War for Cybertron-trilogin är över så jag slipper de dubbla underrubrikerna, och slipper köpa var och varannan figur som släpps. Kingdom är det tredje årets undertitel och är en lite godtycklig blandning figurer. Fokus ligger på nytolkningar av Beast Wars-serien med klassiker som Optimus Primal, Megatron, Rattrap och Cheetor, men samtidigt släpps en brokig skara figurer både från den första tecknade filmen (Galvatron och Cyclonus) och helt slumpmässigt från tidigare år (Huffer, Inferno och Tracks). Hasbro har haft problem med att sälja sina djur-Transformers till oförstående kids, men samtidigt vill de ju bygga på hypen från Beast Wars 25-årsjubiléum, så därav den här halvmesyren.

transformers_cyclonus01

Cyclonus är alltså lite av en outsider, men att han släpps nu, mittemot filmgänget från Studio Series, är knappast en slump. Hans kollega Scourge finns i Studio Series och det är nog nästan godtyckligt vem som hamnade vart. Men det finns en tydlig skillnad. Cyclonus är stor, rejäl och stadig, och känns generellt mer hållbar med aningen mjukare plast. Han följer den tecknade filmens design rätt exakt, med ett lila färgschema som möjligen hade behövt lite mer kontrast. Han påminner faktiskt om Masterpiece Shockwave, som hade samma problem, där originalleksaken var mörklila och silvrig, men som blev mer blekt lila.

transformers_cyclonus05

Men man får mycket Cyclonus för pengarna. Som en stor Voyager tornar han upp sig över exempelvis Voyager Grapple från förra årets Earthrise, och till och med förrförra årets Leader Shockwave. Hans robotform är stadig och har all normal poserbarhet man kan förvänta sig av en modern Transformer, förutom den i mina ögon ganska onödiga ankeltilten. Han erbjuder också en väldigt välgjord ljuseffekt för ögonen, där minsta lilla ljus bakifrån får hans ögon att lysa rött. Ett tag hade nästan alla Transformers något sånt här, och det är välkommet att se eftersom Cyclonus har en rätt intensiv blick.

transformers_cyclonus04

Trots sin nästan klumpigt stadiga design har Cyclonus en väldigt komplex förvandling. Benen är mest normala, men det finns en del finess i hur fötterna ersätts av jetturbiner. Överkroppen är mer avancerad. Hans rymdskeppsform är ju extremt långsmal, och inuti hans bröstkorg finns det första steget av noskonen. Där fäller man sedan ut nästa steg, och sedan det sista, i ett komprimeringstrick som får ryska trädockor att blekna i jämförelse. Sedan täcks alla glapp upp och resultatet blir ett anmärkningsvärt stilrent och stort rymdskepp som bara saknar en pytteliten Galvatron i cockpit.

transformers_cyclonus02

Jag brydde mig egentligen aldrig om Cyclonus förrän hans fantastiska roll i More Than Meets The Eye, och jag har längtat efter en riktigt välgjord klassisk version. Den här uppfyller alla kriterier. Möjligen är plasten lite billigare än vad vi har vant oss vid från War for Cybertron, men i gengäld är han alltså också större än genomsnittet. Jag kan också passa på att nämna de nya förpackningarna, där figuren bara syns genom ett litet plastfönster. Eftersom man oftast bara slänger lådan är det positivt att den inte har så mycket onödig plast. Se där, Cyclonus har blivit miljökämpe också på gamla dar.

transformers_cyclonus03

Lämna ett svar