Transformers: War for Cybertron på Netflix

Netflix har släppt den första ”säsongen” av den animerade serien Transformers: War for Cybertron, som förstås baseras på de hyfsat aktuella leksakerna. Det är en ny berättelse som inte direkt anknyter till någon tidigare, men man återanvänder förstås väldigt många bekanta troper. Så vi har ännu en gång Megatron som leder ett tyranniskt välde och Optimus som motståndsledare. Väldigt bekanta grejer, med bara några nyheter.

Efter att ha läst IDW:s fantastiska serier de senaste åren är det trevligt att en hel del inspiration kommer därifrån. Megatrons motiv verkar vara plockat därifrån rakt av, med en bakgrund som gruvarbetare som sedan blev gladiator och inspirerade till en revolt, som sedan efter en lång tids krig övergick i tyranni. Rent teoretiskt skulle han kunna hamna på ett liknande briljant ställe som i IDW, men det finns det rakt inte plats för här. En annan trevlig aspekt är att linjerna mellan fraktionerna inte är helgjutna. Flera byter sida även under den här korta säsongen, och det finns flera neutrala grupper.

I praktiken är det dock nästan en renodlat leksaksreklam i sex stycken tjugofemminuters avsnitt. Man har bokstavligen animerat CAD-filerna för leksakerna, så folk springer omkring med småpeggar över hela kroppen för de där explosionstillbehören, och en massa extradelar hängande från sig. Det enda som saknas är skruvhålen. Å andra sidan är designen för War for Cybertron rätt briljant med många strålande leksaker, så det skadar inte. Det är inte jätteambitiöst animerat, men för en billigare animerad serie är det okej. Jag märkte inga fenomenala röster och de flesta försöker mest imitera åttiotalsfigurerna, men heller inga specifikt dåliga.

Och det gäller väl hela serien. Det finns en del bra dialog men också mycket ganska menlöst. Det finns några snygga actionscener men också vissa som inte har förbättrats ett dugg sedan Beast Wars för tjugofyra år sedan. Jag undrar också hur de har tänkt med målgruppen. Det är ganska brutalt bitvis med tortyr och en del robotisk lemlästning, men samtidigt väldigt simpelt berättat. Är du inte ett Transformers-fan så har du inget här att hämta (till skillnad från, som sagt, IDW-serierna som GÖR dig till ett Transformers-fan om inte annat), men inte ens fans behöver nödvändigtvis kolla på den här.

transformers_siege01
transformers_netflix

Lämna ett svar