Transformers War for Cybertron Siege och Earthrise Smokescreen

Det är svårt att föreställa sig att det är mindre än ett år sedan jag glatt travade in på Hero Gangu i Osaka och letade fram den begränsade utgåvan av Smokescreen från Siege-serien av Transformers. Den tillhörde samma Generation Selects-utgåva som exempelvis Piranacon som jag skaffade i våras, och var lite extra dyr. Men det tyckte jag att det var värt, det är ju ändå min favorit Smokescreen och han är inte garanterad att dyka upp i varje serie eftersom han trots allt är mindre känd än sina bröder Prowl och Bluestreak.

Döm då om min irritation när det lite senare utannonserades en sprillans ny Smokescreen i Earthrise-serien. Skillnaden mellan de båda serierna är att Siege utspelar sig på Cybertron, innan någon har kommit till Jorden och bytt form till realistiska fordon. Istället hade Siege futuristiska varianter av typ samma fordon, fast mer spejsade. I Earthrise har också Hasbro fokuserat mer på att verkligen återskapa de gamla designerna från tv-serien, på samma sätt som med Masterpiece-utgåvorna men betydligt billigare. Det innebär att jag nu har två Smokescreen, från Earthrise respektive Siege, med helt olika design men där den ena är nästan helt överflödig.

smokescreen01

Om vi börjar med Siege Smokescreen (till höger), så är det en fullt godkänd tolkning av karaktären i sig. Förvandlingen är inte särskilt omständlig och han blir en extremt kompakt sportbil där överdelen dock känns aningen överflödig eftersom han inte direkt ska ha en förare. I robotform är han ganska ihoptryckt och benen ser lite taniga ut. Ett annat problem är färgsättningen, som saknar den riktigt distinkta kontrasten som gör Smokescreen till en så klassisk design, oavsett om man råkar ha honom som favorit eller inte. Den röda färgen är mörk och syns knappt på benen. Hela mellansektionen är också gjord i svart, grått eller genomskinligt grått vilket gör större delen av figuren till en mörk massa.

smokescreen02

Earthrise Smokescreen följer den tecknade serien nästan slaviskt, på gott och ont. Det är ingen officiell Datsun utan en moderniserad sportbil, men det mesta av dekoren är exakt återskapat. Och framför allt är färgerna betydligt bättre. De vita låren och de distinkta röda benen ger honom en mycket mer balanserad färgsättning. Förvandlingen är ännu mer elegant och lämnar massor av utrymme inuti bilen trots att han är snäppet längre än Siege-versionen. Överhuvudtaget påminner designen mer om Masterpiece-versionen, och små detaljer som den målade dekoren ger figuren en exklusiv känsla trots att det är en reguljär leksak. Några brister finns det dock. Hans vapen är av någon märklig anledning gjorda i omålad blå plast och ser futtiga ut, särskilt axelkanonerna. Här lånade jag helt sonika över vapnen från Siege-versionen. Bilens hjul hålls fast med enkla plastknoppar vilket ser lite billigt ut. Och så saknar fötterna många målade detaljer, som jag nästan skulle vilja måla dit själv. Men jag inser samtidigt att det är särskilt svårt att motivera mer produktionsvärden på den här figuren, eftersom Smokescreens design kräver att nästan hela bilkarossen är målad. Faktum är att det inte finns någon röd plast alls på honom, allt är målat.

smokescreen03

Hur som helst kommer Siege Smokescreen att förpassas till den allmänna Smokescreen-samlingen, medan Earthrise-figuren får en hederplats i hyllan. Trots de små bristerna är det en väldigt välgjord, rolig figur som är enkel att förvandla och väldigt poserbar. Jag vill inte sträcka mig till att den matchar den fenomenala Masterpiece-figuren, men det vore också oväntat eftersom den här kostar en tredjedel av priset. Earthrise bjuder på idel kvalitet, och även om vi redan har fått se smakprov på nästa del i serien finns det en hel del kvar att skaffa sig. Och jag som trodde att jag började vara klar med det här samlandet.

smokescreen04

Lämna ett svar