Twinblades är korkade

Jag läste lite spekulation kring nästa Star Wars-film och någon tyckte att det var självklart att Rey skulle skaffa sig en dubbel ljussabel, som Darth Maul, eftersom hon så uppenbart är tränad med stav. Som någon som också är tränad med stav, kan jag inte annat än sucka bedrövat.

Twinblades eller vad man nu vill kalla dem är nämligen korkade. Det finns ett ganska gott bevis på det. Människan har i alla tider experimenterat med olika sätt att döda varandra på. Det brukar vara en rätt darwinistisk princip – om det fungerar så överlever du och fortsätter, om det inte fungerar så är du död. Bara det faktum att det inte existerar någon praktisk form av dubbelbladiga vapen i historiska källor, åtminstone inte i den form som Darth Maul sysslar med, är ett ganska starkt bevis på att det är dumheter.

En annan mer konkret poäng är att dubbelbladiga vapen till sin natur är otympliga och komplicerade. Det är väldigt lätt att skada sig själv med ett vanligt svärd. Tänk dig då hur riskabelt det är med ett vapen som hela tiden passerar dig samtidigt som det passerar motståndaren. Tänk dig att du blockerar en attack med Darth Mauls ljussabel. Istället för att pressa dig så långt att antingen motståndarens vapen eller ditt eget träffar dig, behöver motståndaren bara pressa en aning så att den andra änden av ditt vapen träffar dig. Det är riskabelt redan med ett eggat vapen, men ännu värre med en ljussabel som är lika farlig hela vägen runt.

Och på tal som farlig hela vägen runt så är det en av poängerna med en stav. Den kan användas både för att stöta och slåss, men bara förutsatt att du kan hålla vart som helst på den. Nu måste jag erkänna att jag inte behärskar samtliga stavtekniker, men även typisk wushu som ibland håller nära mitten på staven har också flera tekniker där de håller i ena änden. Inget sånt fungerar med ett dubbelbladigt vapen. Du kan inte göra stötar annat än med ett väldigt omständligt grepp på sidan (vilket för övrigt liknar det omvända knivgrepp som är så populärt när något ska se coolt ut utan att förstå hur en kniv fungerar). Du kan inte göra stabilare pareringar med bakre delen som hävstång mot dig själv. Och din räckvidd är bokstavligen delad i två, i bästa fall.

Jag såg någon sån där Youtube-tuffing som kunde snurra sin stav väldigt, väldigt snabbt. Och visst, det är väldigt effektivt för att hålla borta myggen och kanske för att avskräcka någon anfallare som inte vet bättre. Kanske för att avvärja pilar med lite tur. Men jag noterade också att han behövde vara extremt fokuserad på sina händer och därmed inte, så att säga, på mig som går runt honom. Jag kan förstå det som en övning för koordination och fingerfärdighet, men som stridsteknik är det dumheter. Det är dock något som ej insatta tycker ser jätteballt ut.

Och därmed finns det en risk att Rey lik förbaskat skaffar sig en dubbelbladig ljussabel i episod nio och viftar på med den. För det viktigaste är trots allt vad som ser coolast ut på film. Men korkat är det likväl.

darthmaul
En attack som måste pareras lågt i den här positionen och Darth Maul har ingen högerarm längre.

2 tankar kring ”Twinblades är korkade

  1. Erik Malm

    Ljussablar är över huvud taget löjligt riskabla att använda som fäktvapen, eftersom det vad jag vet räcker med att nudda bladet för att kontaktytan skall vaporiseras. Blockera eller hålla emot något tungt? Tappa vapnet eller bara slinta? Livsfarligt.

Lämna ett svar