Vad händer med Capcom?

Det är en minst sagt oroande utveckling på ett av mina favoritspelföretag. Det är ju några år sedan de förlorade Yoshiki Okamoto (Game Republic), Shinji Mikami och Hideki Kamiya (Platinum m fl), och relativt nyligen försvann Mega Mans ”pappa” Keiji Inafune. På senare år har det framför allt varit relativa nykomlingen Yoshinori Ono som har varit frontfiguren med Street Fighter och sina relaterade upptåg. Men efter hans kollaps i våras och hastiga återkomst var det många som undrade hur han orkar. Faktum är att det gör han inte. I en öppenhjärtad intervju med Eurogamer var han otäckt tydlig med sin kritik mot sitt företag. Tydligen sliter Capcom ut sina utvecklare utan pardon och har ingen respekt för enskilda kreatörer längre. När sån här kritik dyker upp offentligt brukar det vara ett tecken på att man inte tänker vara långvarig. Det känns lite som att Ono bara finns kvar på Capcom nu för att försöka driva igenom sitt drömprojekt Darkstalkers 4, och om Capcom då har satt ner foten…

Det hela tog en ny vändning när Seth Killian på Capcom USA oväntat säger upp sig. Seth är hardcore-spelaren som blev en viktig drivkraft inom den amerikanska delen av företaget och troligen delaktig i att Street Fighter rent formellt togs över av USA-avdelningen. Seth designade den nya spelbalansen i Super Street Fighter II HD Remix och var också drivande för att få igenom Marvel vs Capcom 3 och få in vissa figurer i det, utifrån sina kontakter inom community:t som fortfarande spelade tvåan. Varför skulle en så dedikerad fightingspelare lämna den åtråvärda platsen inom en av världens största fightingspelsutvecklare? Om inte… fightingspelen inte längre var aktuella?

För faktum är ju att Street Fighter x Tekken blev en dunderflopp och att både Street Fighter IV och Marvel vs Capcom 3 har nått sin rimliga gräns för hur mycket man kan klämma ur spelarna med nya versioner. Visserligen kan det bli en liten hit med Tekken x Street Fighter men det är ändå Namcos vinst i första hand, i så fall. De senaste mässorna har Capcom inte velat prata om några nya titlar. Kan verkligen den här fightingrenässansen vara slut för Capcoms del? Det vore i så fall ett nackskott för en hel genre värdigt Activision (och Guitar Hero).

Vad finns då kvar? Resident Evil 6, Lost Planet 3, Lost Planet-spinoffen EX Troopers och den illa omtyckta nystarten av Devil May Cry. Vi snackar tre och ett halvt spel, varav bara Resident Evil tydligen produceras internt. Har Capcom plötsligt blivit en lika begränsad och olycksbådande enkelspårig utvecklare som Konami? Eller är det bara den kommande generationen som väntar med massvis av nya, fräscha titlar?

Men i så fall… vilka genier börjar Capcom ha kvar som kan skapa dessa?

Lämna ett svar