Vad ska man ha Telia Zone för spel till?

Jag snubblade över lite reklam för Telia Zone där man specifikt utlovade att det erbjöds spel där man kunde ”slippa krångliga installationer”. Just det där med ordet ”krånglig” är något av ett rött skynke för mig. Det tenderar att användas nästan uteslutande av folk som tycker att saker som inte alls är krångliga, är krångliga. Helt enkelt folk som attraherar krånglighet, främst genom att inte orka lära sig något.

Med denna fördom ur vägen, vad är det då man får om man råkar ha Telia Zone, som är en gratistjänst om man har bredband där (jag har Bredbandsbolaget så jag får inte vara med)? Jo, det är en genväg till företaget Utomik, som erbjuder massor av spel till en fast månadskostnad (och jag får vara med, yay!). Jag trodde först att det var en återupplivning av OnLive-konceptet, men så är det inte. Utomik har menyer med spel där man klickar på det man vill ha. Spelet laddas sedan ner i optimerade bitar så man kan spela det direkt från sin dator, relativt snabbt. Till betydligt bättre kvalitet än strömmat, men förstås beroende på datorns prestanda.

Nu lär väl inte det vara ett jätteproblem eftersom nästan alla spelen på tjänsten är urgamla. Man skryter med att det finns 690 titlar vilket borde räcka rätt länge om det handlar om tidernas bästa, men när man inkluderar spel som Hyperdimension Neptunia och Star Wars: Starfighter så lär det gå ganska snabbt att arbeta sig genom guldkornen. Dessutom tycker jag att månadsavgifter för spel tenderar att vara en dålig affär, om man tillhör den målgrupp som Telia siktar på här. Att betala 59 kr i månaden för att spela igenom, till exempel, Knights of the Old Republic över tre-fyra månader låter inte som en bra deal.

Och som sagt så värjer jag mig för tjänster som försöker utmåla konkurrensen som någon sorts obegripliga, slutna sällskap med obskyra riter för att lyckas starta sitt spel. Steam är praktiskt taget självgående och går att ställa in så man inte behöver titta i en massa menyer. Leta spel, köpa, klicka på installera och sen på starta. Det är möjligen den här ”installera”-knappen som Utomik automatiserar, men allvarligt, om du inte klarar den, hur tänkte du komma förbi startmenyn i själva spelet?

59 kr i månaden är inte heller särskilt givmilt. Spelen på Utomik ligger generellt i den prisklassen på Steam och då får du äga dem så länge som Steam existerar, vilket lär vara rätt länge. The Walking Dead kostar 5,74 euro, alla Prince of Persia-spelen kostar 3,39 euro, Sonic & Sega All-Star Racing kostar 4,99 euro, likaså Metro-spelen. Ja, ni ser. Möjligen är det ett billigt sätt att spela Lego Star Wars: The Complete Saga, men, tja.

Det enda jag egentligen vill ha sagt med den här spontanreaktionen är att om någon erbjuder ett ”mycket mer bekvämt” sätt att erhålla någon sorts produkt, så är det oftast bekvämligheten man betalar för medan produkten inte är särskilt prisvärd.

Lämna ett svar