Varsam renovering av Galaxy Explorer

Jag har bestämt mig vad som ska bli nästa bygge: Galaxy Explorer, det klassiska Lego-rymdskeppet från 1978 som var inspirationen till det i filmen. Fast inte originalet, inte riktigt. Det släpptes som sagt för 38 år sedan och att få tag i ett original är lite besvärligt, om än inte särskilt dyrt. Visst, en dryg tusenlapp får man betala för de 322 bitarna, men räknar man på inflationen är det nog vad det skulle ha kostat idag. Lego bygger nu för tiden skepp med tre gånger så många bitar till det priset, men ungefär samma storlek. Det största problemet är dock skicket. Ett oöppnat original kostar sisådär i storleksordningen riktigt rymdskepp, och närmare fyrtio år gamla bitar tenderar att ha slitits en hel del.

Det finns förstås nya bitar att köpa, men då kommer vi till nästa problem – många av bitarna i Galaxy Explorer tillverkas inte längre. Det gäller särskilt de specifika rymdskeppsbitarna som de vinklade vingarna och fenorna (och kom inte och säg att Lego aldrig hade specialiserade bitar förut!). Och inte nog med att bitarna inte längre finns i produktion – den gråfärgen som användes då har avskaffats sedan 2003 eller så. Numera är allt i en klarare stålgrå. Så jag skulle ändå behöva använda helt nya bitar.

Vissa extremt distinkta bitar kommer jag inte undan. Det gäller vindrutorna och taket i genomskinligt gult. Men den smällen får jag ta. Jag ska hitta bitar i bra skick där, det kommer att vara värt kostnaden. Nästan allt annat går att kompromissa bort. Stjärtfenorna har bytts ut mot något längre sådana. De liknande fenorna som håller de främre motorerna har ersatts i en väldigt komplicerad konstruktion. Sidorutorna har ersatts med nyare, mindre bitar som fortfarande tillverkas. Jag har också fixat bättre landningsställ, en bättre ramp och en låsfunktion till lastutrymmet. Men allt detta utan att förändra de huvudsakliga proportionerna eller att i onödan modernisera den.

galaxy_explorers
Min nya version till vänster och originalet (utan dekaler) till höger

Så nu är det bara att börja skrapa ihop de bitar som behövs och ta ett par vändor på Bricklink.

Lämna ett svar