Viktiga framsteg i arkadspelsbyggandet

Helgen blev lite oväntat dedikerad till Portal 2 då jag hittade Playstation 3-versionen för acceptabla 444 kr på Elgiganten. Utöver att ha nött mig igenom större delen av kampanjen testade jag även co-op tillsammans med min syster som spelar PC-versionen. Att kunna spela så där mellan plattformar är inte supervanligt, på rak arm kan jag komma på Shadowrun som gick på Xbox 360 och Games for Windows, det gamla Stunt Car Racer som gick att spela med nollmodemkabel mellan Amiga och Atari, och så kunde man väl spela Final Fantasy XI på samma server med Playstation 2 och PC?

Men trots det fick jag lite gjort på arkadspelet. Jag har strukturerat upp mina ritningar och sammanställt informationen från ritningarna för Sunset Riders och Neo-Geo. Båda ska kunna köras på samma Jamma-adapter men eftersom inget följer standarden blir det lite speciallösningar. Det enda jag tror krockar nu är att Neo-Geo kommer att ge mig en extra credit när jag trycker på Test-knappen, detta för att Sunset Riders vill ha den signalen kopplad dit. Jag kommer att utnyttja stereoljudet i kabinettet: Neo-Geon ska kopplas via Jamma-adaptern som vanligt och Sunset Riders har fyra specialpinnar som jag lyckligtvis råkade ha en extra kontakt till. Oavsett vilken källa jag tar ljudet ifrån så ska de i alla fall lödas till vanliga phono-kontakter så jag kan byta plats på dem till högtalarna.

För att inte behöva dra om tusen kablar i Virtua Fighter-kabinettet har jag beställt särskilda hankontakter av samma typ som sitter på kretskort. Istället för att alla färdigkopplade enheter i kabinettet ansluter till Model 3-moderkortet kommer de istället att kopplas till dessa hankontakter som jag sedan löder på Jamma-adaptern. För att reda ut vad som ska lödas vart har jag märkt upp alla kablarna och matchat in dem på Model 3-ritningarna.

Det som återstår nu är att köpa bättre lödtenn och ett par hyllkonsoler. Dessa ska jag använda för att montera en ny hylla bak i arkadkabinettet, så att jag kan behålla innanmätet som det är. På den hyllan kan jag sen lägga de nya spelen jag stoppar i, det nya strömaggregatet och Jamma-adaptern. Jag börjar se slutet på det här projektet.

Fast sen ska jag ju förstås byta ut det grafiska utanpå kabinettet och framför allt leta rätt på ett Bubble Bobble. Så nog kommer det att krävas mer tid och pengar innan jag kan anse mig helt färdig…

Lämna ett svar