Vila i frid, John Bain

I morse nåddes jag av en nyhet som berörde mig mer än väntat. John ”TotalBiscuit” Bain avled igår i cancer, efter flera års kamp. Det var inte direkt oväntat men ändå så plötsligt. Han fortsatte med sitt arbete in i det sista men det gick inte längre.

Jag var väl vagt medveten om TotalBiscuit sedan länge, men jag började kolla på hans videor aktivt i samband med hans genomspelning av Terraria tillsammans med Jesse Cox. Det var hysteriskt roligt att lyssna på Johns torra brittiska humor tillsammans med Jesses vräkiga amerikanska medan de saboterade för varandra. Sedan började jag kika på hans ”WTF is…”-serie som alltid var djupt informativ även om jag aldrig varit särskilt engagerad i PC-spelbranschen. För John var engagerad och det smittade av sig. Han var också djupt engagerad i konsumenträttigheter och tog ofta ställning mot lömska spelföretag utan att vara riktigt lika rabiat som Jim Sterling. Som journalist var han mycket noggrann med att redogöra för sponsoravtal och åtaganden, och att kritisera när andra inte gjorde likadant. Slutligen följde jag också väldigt många av de Co-Optional Podcast som han framförde tillsammans med Jesse, Dodger och inbjudna gäster. Här blev det särskilt tydligt hur Johns hälsa svajade och framåt slutet var hans kamera ofta avstängd.

Det är märkligt, för jag kände förstås aldrig honom. Men ändå berörde hans död mig mer än ”vanliga” kändisar. Kanske för att vi delade så många intressen, kanske för att det har blivit hundratals timmar lyssnande på hans ljuva stämma. Och extra tragiskt är det att han var så ung, bara 33 år. Trots det var han en av pionjärerna och drev podcasts innan begreppet ens var uppfunnet och var en av de som definierade begreppet ”Youtube-personlighet”.

Lyckligtvis kommer Johns videor att finnas kvar och hans arbete kommer inte att glömmas bort i första taget. Jag ska nog fortsätta att följa Jesse och Dodger och se vad de gör härnäst. Det vi annars kan lära oss av honom är att ta förändringar i kroppen på allvar. Många typer av cancer går att bota om man hittar dem tidigt. Och det gäller även dig som är ung. För att citera så många andra idag: fuck cancer.

Lite videor att rekommendera:


WOW, TotalBiscuit har varit i SKELLEFTEÅ! Här står han utanför Ainas konditori och pratar Magicka och att lyckas på nätet.


Ett tag gjorde Genna och John charmiga videor där de smakade godis från hela världen, inklusive det här från Skandinavien (mestadels Sverige).


Början på Terraria-eposet.


När TotalBiscuit blev attackerad av en arg utvecklare, något som senare blev ett jätteproblem med Youtube:are generellt.

Lämna ett svar