Vilken minikonsol är den bästa?

Det börjar redan talas om en Mega Drive Mini 2, men låt oss ta en titt på de befintliga Mini-maskinerna och försöka avgöra vilken som är bäst. Spoiler: det är SNES, med stor marginal. Det var kanske inte så oväntat, men jag kan i alla fall försöka bevisa det.

Om vi börjar med det rent matematiska. Hur många spel har konsolerna, och hur bra är dessa spel?

NES Classic Mini har 30 spel och ett stabilt 2,7 i snittbetyg.
SNES Classic Mini har bara 21 spel, men enastående 3,3 i snitt.
Mega Drive Mini (den japanska utgåvan) har hela 42 spel, men bara 2,3 i snitt. Här beror det dock delvis på att många spel är enbart japanska.
PC Engine Mini har 54 spel med dubbletter borträknade, men blygsamma 2,2 i snitt.
A500 Mini, slutligen, har 25 spel och snäppet bättre kvalitet men fortfarande 2,2 i snitt.

Så vad är viktigare, kvantitet eller kvalitet? Jag skulle säga att snittet egentligen inte säger så mycket, eftersom alla fem har en massa spel som jag ändå aldrig kommer att spela igen. Om vi istället listar de bästa spelen på varje (betyg 4 eller 5) så säger det lite mer om hur bra utbudet egentligen är.

NES Classic Mini har Bubble Bobble, Dr. Mario, Kirby’s Adventure, The Legend of Zelda, Mega Man 2, Super Mario Bros, Super Mario Bros 2, Super Mario Bros 3 och Zelda 2: The Adventure of Link. Som den äldsta konsolen är utbudet mest ojämnt med många spel som inte alls är kul idag, men också alltså 9 superklassiker som inte har åldrats en sekund.

SNES Classic Mini har dock Final Fantasy VI, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Mega Man X, Star Fox, Super Castlevania IV, Super Mario World, Super Metroid och Yoshi’s Island. ”Bara” 8 superklassiker, men också många spel som ledigt räknas bland tidernas bästa. Många skulle också räkna in Earthbound här, jag är dock inte en av dem.

Mega Drive Mini har Castlevania: Bloodlines, Gunstar Heroes, Mega Man: The Wily Wars, Monster World IV och Streets of Rage 2. Kanske är det min favoritism som syns, men det är betydligt färre spel som håller än idag med bara 5 spel i kategorin.

PC Engine Mini har ett ännu mer urvattnat sortiment, men dock Bomberman ’94, Castlevania: Rondo of Blood, Ginga Fukei Densetsu Sapphire och Parasol Stars. Bara 4 riktiga dunderhöjdare.

Och slutligen A500 Mini, med Another World, Pinball Dreams, Simon the Sorcerer och Worms: The Director’s Cut, bara 4 stycken även där. Det är ju inte hela sanningen, eftersom det enkelt går att lägga in alla saknade favoriter. Jag har ju som sagt även lagt till Cannon Fodder, Flashback, Moonstone, Pinball Fantasies, Rodland, Sensible Soccer och Turrican 2. Är därmed A500 Mini den bästa minikonsolen? Nja, inget av de här spelen är lika bra som exempelvis Super Metroid, Zelda 3 eller Final Fantasy VI, hur subjektiv jag än vill vara.

Därför skulle jag ranka dem så här: SNES Classic Mini, NES Classic Mini, A500 Mini, Mega Drive Mini och sist PC Engine Mini. Men det är inte hela sanningen, för det beror ju också på vad man vill spela.

SNES har helt klart bäst actionäventyr, där Zelda 3 och Super Metroid äger den här kategorin helt, och även NES har förstås Zelda-spelen. Monster World IV och Rondo of Blood är klart spelvärda, men kanske inte värda ett köp bara i sig. Lyckligtvis går båda att få tag på på annat håll. Fuskar vi in Moonstone och Flashback i kategorin tillsammans med episka Another World är Amigan åtminstone delad tvåa.
Bäst actionäventyr: SNES

Det är ännu mer orättvist på rollspel. Earthbound, Final Fantasy VI, Secret of Mana och Super Mario RPG är klassiker. Mega Driven har Phantasy Star IV och Shining Force. PC Engine har egentligen bara Ys Book I&II, och det är svårt att hitta klassiska rollspel på Amiga utan att ge sig på spel som Eye of the Beholder.
Bäst rollspel: SNES

För plattformsspel är det jämnare. Bubble Bobble, Snow Bros, Parasol Stars, Qwak och Rodland är allihop bra spel av den typen (även om Taito Egret 2 Mini-kabinettet skulle vinna kategorin på walkover). NES dominerar rätt bra med Mega Man 2, Mario-spelen och Kirby. SNES har förstås Super Mario World, Mega Man X, Super Castlevania IV, Yoshi’s Island och Donkey Kong Country. Mega Drive har Dynamite Headdy, Mega Man-samlingen och Sonic 2. PC Engine är svagast här med egentligen bara två halvhjärtade Bonk-spel utöver alltså Parasol Stars. Amigan har annars inte mycket, bara Turrican 2 som en riktig höjdare.
Bäst plattformsspel: NES eller SNES

Eftersom jag inte helt vill kasta PC Engine under bussen måste jag nämna shoot’em ups, där den dominerar. NES har liksom urgamla Galaga och Gradius. SNES har Contra 3. Mega Drive är bättre, med Contra: Hard Corps, Darius, Gunstar Heroes, Thunder Force 3 och några till. Amigan har visserligen Alien Breed och Chaos Engine, och kan stoppa in det fenomenala Gravity Force 2, men det räcker knappast. PC Engine Mini har däremot i princip alla klassiska shoot’em up som R-Type, Gradius 1 och 2, Salamander, Space Harrier, Fantasy Zone, Dragon Spirit, Super Darius och Twinbee, och sedan en rad ytterligare som Sapphire, Spriggan, Soldier Blade, Lords of Thunder, Air Zonk, Cho Aniki, Force Gear och Star Parodier. Total utklassning i genren.
Bäst shoot’em up: PC Engine

Sport och racing är ofta nedtyngt av licenser. NES är faktiskt ganska stark här med klassiska Excitebike och Punch-Out. SNES har förstås F-Zero och Super Mario Kart, även om båda är hemska att spela med Mode 7 på moderna TV. Mega Drive har bara några hemska alternativ här och PC Engine är marginellt bättre men har dock ett krocketspel. Med Speedball 2 och Super Cars 2 är Amigan också stark, stoppa bara in Sensible Soccer istället för hemska Kick Off 2.
Bäst sport/racing: Amiga eller NES

Och slutligen kan vi titta på pussel och strategi. NES har bara Dr. Mario och Pac-Man här (om det räknas). SNES har inget vettigt alls här. Mega Drive har åtminstone Puyo Puyo 2 och ironiskt nog Tetris. Räknar vi in Bomberman ’94 tillsammans med Chew Man Fu och Military Madness så är PC Engine stabil. Amigan är också riktigt bra med Battle Chess, möjligen Lost Patrol, Worms och förstås tillgång till spel som Defender of the Crown, Cannon Fodder och Lemmings 2.
Pussel och strategi: Amiga

Amigan har också peka-klicka-äventyr med Simon the Sorcerer (plus Loom, Monkey Island 1&2, Zak McKracken…) och förstås flipper (Pinball-trilogin) där bara PC Engine kan försöka jämföra sig med Snatcher (om du behärskar japanska) respektive Alien Crush.
Övrigt: Amiga

Gillar man actionäventyr, plattformsspel eller rollspel så är Nintendos båda format förstås med all rätt legendariska. PC Engine är klart bäst för den dedikerade skaran shoot’em up-spelare, och Amigan har ett mer varierat utbud framför allt inom sportspel och typiska datorgenrer som strategi och äventyr. Dock måste jag förstås påpeka att de som gillar 90-talsshooters lika gärna kan hoppa över PC Engine och direkt skaffa både Taito Egret 2 Mini och kommande Sega Astro City V Mini, för de är löjligt överlägsna i den nischen. Och gillar man fightingspel finns det knappt något att hämta ens på SNES eller Mega Drive, då ska man istället köpa något av SNK:s miniarkadspel.

Jag hoppas i alla fall att den här sammanställningen hjälper dig att hitta den bästa minikonsolen för dig. För respektive tidigare genomgång, se nedan:

NES Classic

SNES Classic

Mega Drive Mini

PC Engine Mini

A500 Mini

A500 Mini – tolv bonusspel