VR börjar ta form

Det känns som att VR har varit på väg så länge nu, men på E3 började det faktiskt kännas som en konkret produkt, som verklighet och inte bara virtuellt. Jo, jag är medveten om att Oculus och Vive redan är på plats, men den största satsningen kommer ändå från Sony och det känns också som en lagom startpunkt. Det är fortfarande svårt att få tag på de andra två, spelen är inte riktigt på plats (om jag inte vill lägga hela mitt liv på att spela Elite Dangerous) och min PC är alldeles för klen för att komma på fråga. Sony har länge svamlat på med vaga beskrivningar, men nu var VR ett stort fokus och en hel massa titlar är redo.

Xing: THe Land Beyond är ett pusselspel med drag av The Witness och Myst, där man utforskar främmande världar i livet efter detta. Ren och nerskalad grafik och ett lagom tempo känns perfekt för VR-upplevelsen, och det här med att utforska är ju precis vad jag vill ha VR till. Om grafiken där inte räcker till, kolla in Robinson: The Journey. Crytek brukar inte snåla på det estetiska, men det här spelet borde tysta alla som hävdar att Playstation 4 inte är stark nog för VR. Och för att fortsätta på utforskningstemat så har vi Farpoint, som även det utspelas på en främmande planet.

Multiplayershooters är inte riktigt min grej, men Rigs börjar också se riktigt komplett ut nu. Blandningen av sportupplägg och skjuta ser trevlig ut. Däremot är det nya Psychonauts-spelet rätt lovande. Jag ser förstås också fram emot Rez VR, även om det är ett gammalt spel. Och Harmonix Music VR kan bli riktigt najs. Till och med bilspel som GT Sports eller Project Cars kan bli intressanta just på grund av inlevelsen. Däremot kommer jag helt att stå över spel som Resident Evil 7 och Here They Lie. Jag har redan svårt för skräckspel som det är, och mer inlevelse är precis vad jag inte behöver …

Redan de här spelen känns som en hyfsad start, och de flesta kommer att finnas tillgängliga redan i höst. Det är inget som i sig känns överväldigande, men redan finns det mycket variation och olika typer av upplevelser. Både industrin och vi spelare kommer att behöva pröva oss fram här. Vissa grejer kommer inte alls att fungera och vissa kommer att skapa helt nya upplevelser.

Men så var det å andra sidan när tv-spel dök upp till att börja med. Det var samma sorts nybyggaranda och små utvecklare till höger och vänster som försökte hitta på nya saker. De flesta föll bort med åren och det allra mesta var skräp, men någonstans byggdes grunden till ett helt medium. Jag är inte riktigt så gammal att jag var med alldeles från början, men det här kan bli något av en andra start. Det finns så mycket potential och idéer att det inte kan misslyckas den här gången. Därför kommer jag att hoppa på PSVR i höst, och sedan hoppa på den andra generationen av Vive när det blir dags att ”uppgradera”.

Lämna ett svar