World of Warcraft tickar neråt

Blizzard avslöjade precis att Diablo III har sålt i trettio miljoner exemplar inklusive expansionen och konsolversionerna. Det är minst sagt imponerande och en ganska rejäl bedrift av ett spel som såg ut lite som en besvikelse från första början. Jag spelade bara betan, men Blizzard fixade de största problemen och har levererat ett riktigt bra spel till slut.

Lite mindre triumferande, men oundvikligt, är det att World of Warcraft har förlorat den tillfälliga boost de fick med Warlords of Draenor. Då var de uppe på 10 miljoner aktiva användare, men redan nu, inte ens ett år senare, har antalet störtdykt till 5,6 miljoner. Nu kommer visserligen nästa expansion att utannonseras imorgon, men hur kommer det att påverka spelarbasen? Kommer folk att hoppa på igen när nästa expansion är minst ett år bort ändå? Eller finns det en risk att ännu fler ger upp om de inte får vad de vill ha?

Många är snabba att kritisera Blizzard för att de gör fel si och fel så. Men det är inte så enkelt. Inget kan förändra att World of Warcraft är ett tio år gammalt spel som har fungerat mer eller mindre likadant i tio år. Tröttnar man på grundkonceptet – på MMO-genren i allmänhet – så spelar det ingen roll hur magnifika MMO-äventyr spelet kan erbjuda. Och det är nog så att det fortfarande erbjuder de troligtvis bästa MMO-äventyren. Men tio år är en väldigt lång tid och folk hittar andra intressen. Vi snackar en tidsram där hela den moderna musikspelseran började, tog slut och är på väg att återupplivas på nytt. Vi snackar ett spel som är ungefär lika gammalt som Youtube och Facebook.

Jag tror inte heller att Blizzard oroar sig så hysteriskt mycket. Förutom World of Warcraft har de ju nu alltså Diablo III som fortsätter att dra in pengar i massor på ren försäljning och som kan få en ny expansion när det behövs. De har Heroes of the Storm och Hearthstone som drar in massvis av pengar. Och Overwatch kan bli ännu en framgång, när det väl släpps. Fansen kanske väntar sig nya jättegrejer i hårdrocksstil som alltid, men kanske ska man skruva ner förväntningarna och låta spelet varva ner. Det kommer att komma fler expansioner, utan tvekan, men kanske mindre sådana. Och sen kommer det tveklöst att rulla på i årtionden av bara farten. Se bara på Ultima Online.

Lämna ett svar